Strona główna / / SU BANATUS
Katalogi
Katalog Jary 2024
Katalog Jary 2024
Katalog kukurydza 2024
Katalog kukurydza 2024
Katalog Ozimy 2023
Katalog Ozimy 2023
Więcej...
Nowość!!!

Zima mu niestraszna

  • Wysoka zimotrwałość, odpowiednik 4,5 pkt. w skali COBORU,
  • Rośliny średnio-niskie o bardzo dużej odporności na wyleganie,
  • Średnio-wczesny termin kłoszenia i średnio-późny dojrzewania,
  • Odporna na osypywanie ziarna,
  • Wysoka zdrowotność liści oraz kłosa,
  • Nadaje się na słabsze stanowiska.
SU BANATUS to najnowsza kreacja hodowli Saaten-Union. Jest to pszenica ozima B klasowa o bardzo wysokiej zimotrwałości 4,5 pkt. w skali COBORU.  SU BANATUS jest nie tylko odmianą, która oprze się srogiej zimie. Jest to pszenica nastawiona na bardzo wysokie plonowanie, średni plon latach rejestrowych wyniósł ponad 9,5 t z hektara. SU BANATUS to odmiana o średnio wczesnym kłoszeniu i średnim dojrzewaniu, dzięki tej kombinacji cech doskonale „ucieka” przed czerwcowymi suszami i ma więcej czasu na nalewanie ziarna. Pszenica ta posiada również ponadprzeciętny MTZ. Zdrowotność tej odmiany jest na bardzo wysokim poziomie zwłaszcza pod względem chorób liści oraz kłosa. Co wyróżnia SU BANATUS to przede wszystkim połączenie tak wysokiej zimotrwałości z plonem oraz obecność genu Pch1. Ta ostatnia cecha jest bardzo istotna, gdyż wpływa istotnie na poziom porażenia łamliwości podstawy źdźbła a jak wiemy jest to jedna z najważniejszych chorób pszenicy. Konsekwencją zdrowej łodygi jest bardzo wysoka odporność na wyleganie. Ze względu na bardzo dobry wigor jesienny SU BANATUS polecamy na opóźnione siewy, również po późno zebranej kukurydzy i burakach.
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 
Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Rozwój
Termin kłoszenia
5
Termin dojrzałości
5
Zimotrwałość
4,5 pkt. wg. COBORU
Odporność na wyleganie
8

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
9
Potencjał plonu A2
8

Odporność na choroby
Mączniak
8
Choroby podstawy źdźbła
8
Fuzarioza kłosów
8

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
4
Liczba opadania
6
Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
0
Termin dojrzałości
0
Zimotrwałość
4,5 pkt. wg. COBORU
Wysokość roślin
-
Odporność na wyleganie
+++

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
++++
Potencjał plonu A2
+++
Gęstość łanu
++
Ilość ziaren w kłosie
+
MTZ
+

Odporność na choroby
Mączniak
+++
DTR
+++
Rdza brunatna
+++
Septorioza liści
+++
Fuzarioza kłosów
+++
Choroby podstawy źdźbła
+++

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
-
Wskaźnik sedymentacyjny
+
Liczba opadania
+
Wydajność mąki T550
0
Objętość chleba ze 100g mąki
+
Wodochłonność
++++
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
od 15 września do 15 października
Tolerancja na CTU
Można stosować środki zawierające w swoim składzie chlorotoluron.

Gęstość wysiewu
Wczesny siew
230-240 ziaren/m²
Optymalny siew
240-280 ziaren/m²
Późny siew
280-360 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Kliknij czerwoną szpilkę aby wybrać oddział
Krótko o ciasteczkach

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu na naszej stronie internetowej. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej strony internetowej naszym partnerom z branży mediów społecznościowych, reklamy i analizy. Nasi partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi danymi, które użytkownik im przekazał lub które zgromadzili w trakcie korzystania przez użytkownika z Usług.



Więcej szczegółów


Cookies to małe pliki tekstowe używane przez strony internetowe w celu usprawnienia obsługi użytkownika. Zgodnie z prawem, możemy przechowywać pliki cookie na Twoim urządzeniu, jeśli są one absolutnie niezbędne do działania tej strony. W przypadku wszystkich innych typów plików cookie, potrzebujemy Twojej zgody. Ta strona używa różnych rodzajów plików cookie. Niektóre pliki cookie są umieszczane przez osoby trzecie, które pojawiają się na naszych stronach. Możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie, korzystając z oświadczenia o plikach cookie na naszej stronie. Dowiedz się więcej o tym, kim jesteśmy, jak możesz się z nami skontaktować i jak przetwarzamy dane osobowe w naszej Polityce Prywatności. Twoja zgoda dotyczy następującej domeny: www.saaten-union.de. Niezbędne pliki cookie umożliwiają korzystanie ze strony internetowej poprzez umożliwienie podstawowych funkcji, takich jak nawigacja po stronie i dostęp do zabezpieczonych obszarów strony. Bez tych plików cookie strona internetowa nie może działać prawidłowo. Pliki cookie dotyczące statystyk pomagają właścicielom witryn internetowych zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcje z witrynami, zbierając i raportując informacje w sposób anonimowy. Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do śledzenia odwiedzających strony internetowe. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych użytkowników, a zatem bardziej wartościowe dla wydawców i reklamujących się stron trzecich.

Zamknij
Indywidualne ustawienia plików cookie
Niezbędne pliki cookie to pliki cookie, które są wymagane do działania witryny.

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Facebook

Dostawca
Facebook Inc.
Opis
Cookie z Facebooka, które przechowuje działania i kliknięcia w reklamy użytkowników i które mogą być dalej wykorzystywane do indywidualnych reklam.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://pl-pl.facebook.com/about/privacy/update

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Google Analytics

Dostawca
Google LLC
Opis
Cookie od Google, używane do analizy strony internetowej. Zawierają one ogólne dane statystyczne dotyczące sposobu korzystania z witryny przez odwiedzających.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://policies.google.com/privacy?hl=pl


Zamknij