Katalogi
Katalog Jary 2024
Katalog Jary 2024
Katalog kukurydza 2024
Katalog kukurydza 2024
Katalog Ozimy 2023
Katalog Ozimy 2023
Więcej...
Nowość!!!

Jakość i zimotrwałość "plus+"

  • Wysoka zimotrwałość, odpowiednik 5 pkt. w skali COBORU,
  • Ulepszone plonowanie w stosunku do innych odmian elitarnych,
  • Odporna i zdrowa odmiana, szczególnie na fuzarium i mączniaka.
"Rekomenduję do uprawy topową elitarną pszenicę ozimą
SU EXPO. Wyróżnia ją bardzo wysoka zimotrwałość na poziomie 5.
Została uznana przez Niemieckie Izby Rolnicze najbardziej odporną
na mróz odmianą w 2018 roku
. SU EXPO to przede wszystkim
jakość ziarna i plon na wysokim poziomie. W zeszłym roku 2020
producenci uzyskiwali białko na poziomie powyżej 16%, jeśli dodamy
do tego wysoką odporność na fuzariozę to uzyskujemy odmianę
pożądaną przez młyny do produkcji mąki wysokiej jakości”.
Anna Patalon Doradca Handlowy SAATEN-UNION Polska.
Sprawdza się w opóźnionych terminach siewu oraz doskonale reaguje na intensyfikację uprawy z wykorzystaniem regulatorów wzrostu. Wysoka zdrowotność kłosa sprawia, że doskonale udaje się jako roślina następcza po kukurydzy. Dzięki niskim wymaganiom oraz bardzo dobrej zdrowotności ogólnej roślin, EXPO pozwala uzyskać wysoki i zdrowy plon, również na nieco słabszych stanowiskach uprawy.
Odmiana EXPO łączy w sobie elitarne parametry jakościowe uznanej odmiany AKTEUR wraz z bardzo korzystnym pakietem odporności na choroby oraz wysoką zimotrwałością odmiany ARKTIS. Dzięki pracy hodowlanej powstała unikatowa odmiana o najwyższym poziomie jakości, zimotrwałości oraz zdrowotności wśród wysokojakościowych pszenic ozimych.
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 
Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Rozwój
Termin kłoszenia
5
Termin dojrzałości
5
Zimotrwałość
Odpowiednik 5 pkt. w skali COBORU
Odporność na wyleganie
7

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
6
Potencjał plonu A2
5

Odporność na choroby
Mączniak
8
Choroby podstawy źdźbła
7
Fuzarioza kłosów
8

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
7
Liczba opadania
8
Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
0
Termin dojrzałości
0
Zimotrwałość
Odpowiednik 5 pkt. w skali COBORU
Wysokość roślin
+
Odporność na wyleganie
++

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
+
Potencjał plonu A2
0
Gęstość łanu
0
Ilość ziaren w kłosie
0
MTZ
+

Odporność na choroby
Mączniak
+++
DTR
+
Rdza brunatna
+++
Septorioza liści
++
Fuzarioza kłosów
+++
Choroby podstawy źdźbła
++

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
++
Wskaźnik sedymentacyjny
+++
Liczba opadania
+++
Wydajność mąki T550
++
Objętość chleba ze 100g mąki
++++
Wodochłonność
0
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 15 października
Tolerancja na CTU

Można stosować środki zawierające w swym składzie chlorotoluron.

Gęstość wysiewu
Wczesny siew
260-280 ziaren/m²
Optymalny siew
300-330 ziaren/m²
Późny siew
330-400 ziaren/m²
Nawożenie
 
krzewienie BBCH 13-25 120-130 kg N/ha
strzelanie w źdźbło BBCH 29-31 60-80 kg N/ha
dawka późna BBCH 39 50-80 kg N/ha
Regulator wzrostu
Uprawa ekstensywna
BBCH 25-29 1,2-1,5 l/ha CCC

Uprawa intensywna
BBCH 25-29 1,0 - 1,4 l/ha CCC
BBCH 30-31 0,3-0,6 l/ha CCC lub 0,3 - 0,5 l/ha CCC + 0,1 - 0,25 Moddus
Ochrona roślin
Fungicyd
Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów BBCH 30-49
Uprawa intensywna, wysoka presja patogenów + BBCH 51-65
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.




Krótko o ciasteczkach

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu na naszej stronie internetowej. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej strony internetowej naszym partnerom z branży mediów społecznościowych, reklamy i analizy. Nasi partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi danymi, które użytkownik im przekazał lub które zgromadzili w trakcie korzystania przez użytkownika z Usług.



Więcej szczegółów


Cookies to małe pliki tekstowe używane przez strony internetowe w celu usprawnienia obsługi użytkownika. Zgodnie z prawem, możemy przechowywać pliki cookie na Twoim urządzeniu, jeśli są one absolutnie niezbędne do działania tej strony. W przypadku wszystkich innych typów plików cookie, potrzebujemy Twojej zgody. Ta strona używa różnych rodzajów plików cookie. Niektóre pliki cookie są umieszczane przez osoby trzecie, które pojawiają się na naszych stronach. Możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie, korzystając z oświadczenia o plikach cookie na naszej stronie. Dowiedz się więcej o tym, kim jesteśmy, jak możesz się z nami skontaktować i jak przetwarzamy dane osobowe w naszej Polityce Prywatności. Twoja zgoda dotyczy następującej domeny: www.saaten-union.de. Niezbędne pliki cookie umożliwiają korzystanie ze strony internetowej poprzez umożliwienie podstawowych funkcji, takich jak nawigacja po stronie i dostęp do zabezpieczonych obszarów strony. Bez tych plików cookie strona internetowa nie może działać prawidłowo. Pliki cookie dotyczące statystyk pomagają właścicielom witryn internetowych zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcje z witrynami, zbierając i raportując informacje w sposób anonimowy. Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do śledzenia odwiedzających strony internetowe. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych użytkowników, a zatem bardziej wartościowe dla wydawców i reklamujących się stron trzecich.

Zamknij
Indywidualne ustawienia plików cookie
Niezbędne pliki cookie to pliki cookie, które są wymagane do działania witryny.

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Facebook

Dostawca
Facebook Inc.
Opis
Cookie z Facebooka, które przechowuje działania i kliknięcia w reklamy użytkowników i które mogą być dalej wykorzystywane do indywidualnych reklam.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://pl-pl.facebook.com/about/privacy/update

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Google Analytics

Dostawca
Google LLC
Opis
Cookie od Google, używane do analizy strony internetowej. Zawierają one ogólne dane statystyczne dotyczące sposobu korzystania z witryny przez odwiedzających.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://policies.google.com/privacy?hl=pl


Zamknij