Katalogi
Charakterystyka odmian
Nowość!!!
Jakość i zimotrwałość "plus+"
- Wysoka zimotrwałość, odpowiednik 5 pkt. w skali COBORU,
- Ulepszone plonowanie w stosunku do innych odmian elitarnych,
- Odporna i zdrowa odmiana, szczególnie na fuzarium i mączniaka.
SU EXPO. Wyróżnia ją bardzo wysoka zimotrwałość na poziomie 5.
Została uznana przez Niemieckie Izby Rolnicze najbardziej odporną
na mróz odmianą w 2018 roku. SU EXPO to przede wszystkim
jakość ziarna i plon na wysokim poziomie. W zeszłym roku 2020
producenci uzyskiwali białko na poziomie powyżej 16%, jeśli dodamy
do tego wysoką odporność na fuzariozę to uzyskujemy odmianę
pożądaną przez młyny do produkcji mąki wysokiej jakości”.
Anna Patalon Doradca Handlowy SAATEN-UNION Polska.
Sprawdza się w opóźnionych terminach siewu oraz doskonale reaguje na intensyfikację uprawy z wykorzystaniem regulatorów wzrostu. Wysoka zdrowotność kłosa sprawia, że doskonale udaje się jako roślina następcza po kukurydzy. Dzięki niskim wymaganiom oraz bardzo dobrej zdrowotności ogólnej roślin, EXPO pozwala uzyskać wysoki i zdrowy plon, również na nieco słabszych stanowiskach uprawy.
Odmiana EXPO łączy w sobie elitarne parametry jakościowe uznanej odmiany AKTEUR wraz z bardzo korzystnym pakietem odporności na choroby oraz wysoką zimotrwałością odmiany ARKTIS. Dzięki pracy hodowlanej powstała unikatowa odmiana o najwyższym poziomie jakości, zimotrwałości oraz zdrowotności wśród wysokojakościowych pszenic ozimych.
Odmiana EXPO łączy w sobie elitarne parametry jakościowe uznanej odmiany AKTEUR wraz z bardzo korzystnym pakietem odporności na choroby oraz wysoką zimotrwałością odmiany ARKTIS. Dzięki pracy hodowlanej powstała unikatowa odmiana o najwyższym poziomie jakości, zimotrwałości oraz zdrowotności wśród wysokojakościowych pszenic ozimych.
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
Odpowiednik 5 pkt. w skali COBORU
Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Odporność na choroby
Mączniak









Choroby podstawy źdźbła









Fuzarioza kłosów









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Liczba opadania









Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
Odpowiednik 5 pkt. w skali COBORU
Wysokość roślin









Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Gęstość łanu









Ilość ziaren w kłosie









MTZ









Odporność na choroby
Mączniak









DTR









Rdza brunatna









Septorioza liści









Fuzarioza kłosów









Choroby podstawy źdźbła









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Wskaźnik sedymentacyjny









Liczba opadania









Wydajność mąki T550









Objętość chleba ze 100g mąki









Wodochłonność









Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 15 października
Tolerancja na CTU
Można stosować środki zawierające w swym składzie chlorotoluron.
Gęstość wysiewu
Wczesny siew
260-280 ziaren/m²
Optymalny siew
300-330 ziaren/m²
Późny siew
330-400 ziaren/m²
Nawożenie
krzewienie | BBCH 13-25 | 120-130 kg N/ha |
strzelanie w źdźbło | BBCH 29-31 | 60-80 kg N/ha |
dawka późna | BBCH 39 | 50-80 kg N/ha |
Regulator wzrostu
Uprawa ekstensywna
Uprawa intensywna
BBCH 25-29 | 1,2-1,5 l/ha CCC |
Uprawa intensywna
BBCH 25-29 | 1,0 - 1,4 l/ha CCC |
BBCH 30-31 | 0,3-0,6 l/ha CCC lub 0,3 - 0,5 l/ha CCC + 0,1 - 0,25 Moddus |
Ochrona roślin
Fungicyd
Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów | BBCH 30-49 |
Uprawa intensywna, wysoka presja patogenów | + BBCH 51-65 |
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.