Strona główna / / SU PERFORMER
Katalogi
Katalog Jary 2024
Katalog Jary 2024
Katalog kukurydza 2024
Katalog kukurydza 2024
Katalog Ozimy 2023
Katalog Ozimy 2023
Więcej...
  • Wysoki i stabilny poziom plonowania,
  • Wyróżniający się jesiennym, jak i wiosennym rozwojem roślin,
  • Stabilne źdźbło, zdrowe liście i ekstremalnie stabilna liczba opadania.

Stabilność plonowania na najwyższym poziomie

SU PERFORMER F1 jest odmiana dobrze znanej generacji żyta mieszańcowego HYSEED (wcześniej TURBO 2.0). Charakteryzuje się nadzwyczajną dynamiką rozwoju roślin, zarówno jesiennego, jak i wiosennego, znakomicie niwelując ewentualne straty i uszkodzenia po zimie. SU PERFORMER F1 doskonale nadaje się na każde stanowisko uprawy, również te o wilgotnych warunkach dojrzewania. Rośliny średnie do niskich o dobrej odporności na wyleganie oraz o dobrej zdrowotności liścia. Ponadto SU PERFORMER F1 cechuje się bardzo dobra stabilnością plonu. Dzięki sumie doskonałych cech, mieszaniec zarejestrowany jest w 8 krajach Europy i uprawiany z wielkim powodzeniem na obszarze uprawy żyta w całej Europie.
 
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 
Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Rozwój
Termin dojrzałości
5
Odporność na wyleganie
5

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
8
Potencjał plonu A2
9

Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
7
Zawartość białka
4

Odporność na choroby
Mączniak
8
Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
0
Termin dojrzałości
0
Wysokość roślin
-
Odporność na wyleganie
0

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
+++
Potencjał plonu A2
++++
Gęstość łanu
+++
Ilość ziaren w kłosie
0
MTZ
0

Odporność na choroby
Mączniak
+++
Rdza brunatna
+
Rynchosporioza
+++

Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
++
Zawartość białka
-
Lepkość kleiku skrobiowego
+++
Temperatura kleikowania
+++
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 5 września do 5 października

Gęstość wysiewu
Wczesny siew
140-160 ziaren/m² gorsze stanowiska; 160-190 ziaren/m² lepsze stanowiska
Optymalny siew
190-200 ziaren/m² gorsze stanowiska; 220-260 ziaren/m² lepsze stanowiska
Późny siew
260-300 ziaren/m²
Nawożenie

Suche stanowiska
krzewienie BBCH 21-25 90-100 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 0-30 cm) + 10-15 kg S przed rozpoczęciem wegetacji
strzelanie w źdźbło BBCH 32-39 70-80 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 30-90 cm)

Lepsze stanowiska
krzewienie BBCH 21-25 80-90 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 0-30 cm) + 10-20 kg S przed rozpoczęciem wegetacji
strzelanie w źdźbło BBCH 30-31 50-70 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 30-90 cm)
dawka późna BBCH 39-49 40-50 kg N/ha
Regulator wzrostu
 
BBCH 31-32 0,4-0,6 l/ha Chlorek chloromekwatu + 0,15-0,2 l/ha Trineksapak etylu
BBCH 39-49 0,2-0,3 l/ha Etefon

lub w jednej dawce
BBCH 37-39 0,4-0,5 l/ha Chlorek chloromekwatu + 0,3-0,4 l/ha Etefon
Ochrona roślin

Fungicyd
Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów BBCH 39-49
Uprawa intensywna, wysoka presja patogenów BBCH 32
+
BBCH 49
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Plonowanie żyta hybrydowego SU PERFORMER F1 wg. wyników badań PDO COBORU, średnia 2019-2020, dt/ha, % wzorca
Plonowanie żyta hybrydowego SU PERFORMER F1 wg. wyników badań PDO …
Plonowanie żyta hybrydowego SU PERFORMER F1 wg. wyników badań PDO COBORU, średnia 2018-2019, dt/ha, % wzorca
Plonowanie żyta hybrydowego SU PERFORMER F1 wg. wyników badań PDO …
SU PERFORMER - najniższa zawartość sklerocjów wśród badanych odmian żyta ozimego (wyniki PDO COBORU, średnia 2016-2017, odmiany badane min. 2 lata).
SU PERFORMER - najniższa zawartość sklerocjów wśród badanych odmian …
SU PERFORMER F1 - Plon w. oficjalnych wyników PDO COBORU, średnia z lat 2016-2017.
SU PERFORMER F1 - Plon w. oficjalnych wyników PDO COBORU, średnia z …
Najplenniejsze żyto ozime wg. wyników BSA w 2017 roku!
Najplenniejsze żyto ozime wg. wyników BSA w 2017 roku!
SU PERFORMER F1 – zdrowotność wg badań rejestrowych COBORU 2012-2014
SU PERFORMER F1 – zdrowotność wg badań rejestrowych COBORU 2012-2014
Najplenniejsze żyto ozime wg. wyników BSA w 2016 roku!
Najplenniejsze żyto ozime wg. wyników BSA w 2016 roku!
Krótko o ciasteczkach

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu na naszej stronie internetowej. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej strony internetowej naszym partnerom z branży mediów społecznościowych, reklamy i analizy. Nasi partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi danymi, które użytkownik im przekazał lub które zgromadzili w trakcie korzystania przez użytkownika z Usług.



Więcej szczegółów


Cookies to małe pliki tekstowe używane przez strony internetowe w celu usprawnienia obsługi użytkownika. Zgodnie z prawem, możemy przechowywać pliki cookie na Twoim urządzeniu, jeśli są one absolutnie niezbędne do działania tej strony. W przypadku wszystkich innych typów plików cookie, potrzebujemy Twojej zgody. Ta strona używa różnych rodzajów plików cookie. Niektóre pliki cookie są umieszczane przez osoby trzecie, które pojawiają się na naszych stronach. Możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie, korzystając z oświadczenia o plikach cookie na naszej stronie. Dowiedz się więcej o tym, kim jesteśmy, jak możesz się z nami skontaktować i jak przetwarzamy dane osobowe w naszej Polityce Prywatności. Twoja zgoda dotyczy następującej domeny: www.saaten-union.de. Niezbędne pliki cookie umożliwiają korzystanie ze strony internetowej poprzez umożliwienie podstawowych funkcji, takich jak nawigacja po stronie i dostęp do zabezpieczonych obszarów strony. Bez tych plików cookie strona internetowa nie może działać prawidłowo. Pliki cookie dotyczące statystyk pomagają właścicielom witryn internetowych zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcje z witrynami, zbierając i raportując informacje w sposób anonimowy. Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do śledzenia odwiedzających strony internetowe. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych użytkowników, a zatem bardziej wartościowe dla wydawców i reklamujących się stron trzecich.

Zamknij
Indywidualne ustawienia plików cookie
Niezbędne pliki cookie to pliki cookie, które są wymagane do działania witryny.

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Facebook

Dostawca
Facebook Inc.
Opis
Cookie z Facebooka, które przechowuje działania i kliknięcia w reklamy użytkowników i które mogą być dalej wykorzystywane do indywidualnych reklam.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://pl-pl.facebook.com/about/privacy/update

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Google Analytics

Dostawca
Google LLC
Opis
Cookie od Google, używane do analizy strony internetowej. Zawierają one ogólne dane statystyczne dotyczące sposobu korzystania z witryny przez odwiedzających.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://policies.google.com/privacy?hl=pl


Zamknij