Strona główna / / TADEUS
Katalogi
Katalog Kukurydza 2025
Katalog Kukurydza 2025
Ulotka Viterra & V-Max 2024
Ulotka Viterra & V-Max 2024
Katalog Ozimy 2024
Katalog Ozimy 2024
Katalog Jary 2024
Katalog Jary 2024
Wskazówki agrotechniczne Pszenica F1 2024
Wskazówki agrotechniczne Pszenica F1 2024
Wskazowki agrotechniczne żyto F1 2024
Wskazowki agrotechniczne żyto F1 2024
Więcej...

TADEUS  Krótkie źdźbło

Pszenżyto ozime

Nowość !!! Jedno z najczęściej polecanych do uprawy pszenżyt w Polsce!
  • Rejestracja 2017,
  • Wysoka masa tysiąca ziaren (43,7 g wg COBORU),
  • Najwyższa odporność na porastanie (7 pkt. w skali COBORU),
  • Bardzo dobra zimotrwałość (5,5 pkt. wg. badań COBORU), nadaje się również na uprawy w regionach Polski północnej
  • Stabilne źdźbło i wysoka odporność na wyleganie,
  • Odmiana o średniej długości słomy.

Pan Tadeus, nowa klasyka

Nowa odmiana wyróżniająca się zimotrwałością oraz odpornością na suszę.
 
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 
Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Rozwój
Termin dojrzałości
4
Zimotrwałość
5,5 pkt. w skali COBORU
Odporność na wyleganie
8

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
9
Potencjał plonu A2
8

Odporność na choroby
Mączniak
8
Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Termin kłoszenia
-
Termin dojrzałości
-
Zimotrwałość
5,5 pkt. w skali COBORU
Wysokość roślin
-
Odporność na wyleganie
+++

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
++++
Potencjał plonu A2
+++
Gęstość łanu
+
Ilość ziaren w kłosie
+
MTZ
++

Odporność na choroby
Mączniak
+++
Septorioza liści
++
Septorioza plew
++
Rdza żółta
+++
Rdza brunatna
++
Rynchosporioza
+++
Pleśń śniegowa
++++
Fuzarioza kłosów
+++
Choroby podstawy źdźbła
++
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 20 września do 20 października
Wczesny siew
260-290 ziaren/m²
Optymalny siew
290-330 ziaren/m²
Późny siew
330-360 ziaren/m²
Nawożenie
 
krzewienie BBCH 21-25 100-120 kg N/ha
strzelanie w źdźbło BBCH 30-32 40-60 kg N/ha
dawka późna BBCH 39-49 40-60 kg N/ha
Ochrona roślin
 
Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów BBCH 32
+
BBCH 39-49
Uprawa intensywna, wysoka presja patogenów + BBCH 61-65
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Odporność na choroby dla SU Tadeus. Poniżej odmiany wzorcowe
Pszenżyto SU Tadeus cechuje wyższa odporność na choroby niż inne odmiany
Odporność na choroby dla SU Tadeus. Poniżej odmiany wzorcowe
SU Tadeus Masa tysiąca ziaren wg badań rejestrowych COBORU 2015-2017
SU Tadeus przewyższa wzorzec we wskaźniku MTZ
SU Tadeus Masa tysiąca ziaren wg badań rejestrowych COBORU 2015-2017
Plon ziarna wg badań rejestrowych COBORU, 2015-2018
Plon ziarna wg badań rejestrowych COBORU, 2015-2018
SU Tadeus - plon ziarna wg badań PDO COBORU, 2018
Plon dla poziomu agrotechniki A1 i A2
SU Tadeus - plon ziarna wg badań PDO COBORU, 2018
SU Tadeus - Bardzo wysoka odporność na porastanie ziarna w kłosach
SU Tadeus góruje nad innymi odmianami
SU Tadeus - Bardzo wysoka odporność na porastanie ziarna w kłosach

Aktualny stan plantacji zbóż - Tomasz Szymański dla Wiadomości Rolniczych

Na poletkach doświadczalnych w Spytkówkach w woj. wielkopolskim Tomasz Szymański zaprezentował trzy odmiany z portfolio SAATEN UNION. Wśród tych, które wskazał jako najlepsze w typie pszenicznych wymienił pszenżyto ozime TADEUS, które w roku 2018 w warunkach suszy uzyskało średni plon 107% wzorca. Ponadto ocenił aktualny stan plantacji i odniósł się do perspektyw związanych z wielkością zbiorów. Całości artykułu oraz materiał wideo znajdziecie TUTAJ






Kliknij czerwoną szpilkę aby wybrać oddział
Krótko o ciasteczkach

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu na naszej stronie internetowej. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej strony internetowej naszym partnerom z branży mediów społecznościowych, reklamy i analizy. Nasi partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi danymi, które użytkownik im przekazał lub które zgromadzili w trakcie korzystania przez użytkownika z Usług.



Więcej szczegółów


Cookies to małe pliki tekstowe używane przez strony internetowe w celu usprawnienia obsługi użytkownika. Zgodnie z prawem, możemy przechowywać pliki cookie na Twoim urządzeniu, jeśli są one absolutnie niezbędne do działania tej strony. W przypadku wszystkich innych typów plików cookie, potrzebujemy Twojej zgody. Ta strona używa różnych rodzajów plików cookie. Niektóre pliki cookie są umieszczane przez osoby trzecie, które pojawiają się na naszych stronach. Możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie, korzystając z oświadczenia o plikach cookie na naszej stronie. Dowiedz się więcej o tym, kim jesteśmy, jak możesz się z nami skontaktować i jak przetwarzamy dane osobowe w naszej Polityce Prywatności. Twoja zgoda dotyczy następującej domeny: www.saaten-union.de. Niezbędne pliki cookie umożliwiają korzystanie ze strony internetowej poprzez umożliwienie podstawowych funkcji, takich jak nawigacja po stronie i dostęp do zabezpieczonych obszarów strony. Bez tych plików cookie strona internetowa nie może działać prawidłowo. Pliki cookie dotyczące statystyk pomagają właścicielom witryn internetowych zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcje z witrynami, zbierając i raportując informacje w sposób anonimowy. Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do śledzenia odwiedzających strony internetowe. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych użytkowników, a zatem bardziej wartościowe dla wydawców i reklamujących się stron trzecich.

Zamknij
Indywidualne ustawienia plików cookie
Niezbędne pliki cookie to pliki cookie, które są wymagane do działania witryny.

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Facebook

Dostawca
Facebook Inc.
Opis
Cookie z Facebooka, które przechowuje działania i kliknięcia w reklamy użytkowników i które mogą być dalej wykorzystywane do indywidualnych reklam.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://pl-pl.facebook.com/about/privacy/update

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Google Analytics

Dostawca
Google LLC
Opis
Cookie od Google, używane do analizy strony internetowej. Zawierają one ogólne dane statystyczne dotyczące sposobu korzystania z witryny przez odwiedzających.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://policies.google.com/privacy?hl=pl


Zamknij