Katalogi:
Charakterystyka odmian
Nowość!!!
Solidny od fundamentów po dach
- Średnio późna dojrzałość
- Bardzo dobry pakiet zdrowotnościowy zwłaszcza jeśli chodzi fuzariozę kłosów
- Posiada gen pch1 - podwyższona odporność na choroby podstawy źdźbła oraz wyleganie
- Wysoka jakość A/E
- Wysoka masa hektolitra
- Nadaje się do siewu pszenica po pszenicy.
„Łamliwość podstawy źdźbła to jedna z najważniejszych chorób pszenicy uprawnej. Jej sprawcą są grzyby patogeniczne.
Występuje najczęściej podczas łagodnych zim i chłodnych wiosen.
Na roślinach na pochwie liściowej pojawiają się bursztynowo-brązowe plamy, będące objawem infekcji.
Podczas wegetacji infekcja przenosi się na podstawę źdźbła. Watowata grzybnia powoduje próchnienie i łamliwość podstawy
źdźbła, którego skutkiem jest wyleganie łanu i może powodować ubytek plonu nawet do 50%. Istnieje kilka źródeł odporności na łamliwość podstawy źdźbła, lecz jak dotąd tylko dwa geny zostały przeniesione do pszenicy uprawnej i warunkują odporność: Pch1 i Pch2.
Gen Pch1 jest najbardziej efektywny, czyli znacząco wpływa na odporność odmian go posiadających na wyleganie a w konsekwencji
również na plon”.
Tomasz Szymański,
PM ds. zbóż konwencjonalnych
Występuje najczęściej podczas łagodnych zim i chłodnych wiosen.
Na roślinach na pochwie liściowej pojawiają się bursztynowo-brązowe plamy, będące objawem infekcji.
Podczas wegetacji infekcja przenosi się na podstawę źdźbła. Watowata grzybnia powoduje próchnienie i łamliwość podstawy
źdźbła, którego skutkiem jest wyleganie łanu i może powodować ubytek plonu nawet do 50%. Istnieje kilka źródeł odporności na łamliwość podstawy źdźbła, lecz jak dotąd tylko dwa geny zostały przeniesione do pszenicy uprawnej i warunkują odporność: Pch1 i Pch2.
Gen Pch1 jest najbardziej efektywny, czyli znacząco wpływa na odporność odmian go posiadających na wyleganie a w konsekwencji
również na plon”.
Tomasz Szymański,
PM ds. zbóż konwencjonalnych
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
4 pkt. w skali COBORU
Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Liczba opadania









Odporność na choroby
Mączniak









Choroby podstawy źdźbła









Fuzarioza kłosów









Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
4 pkt. w skali COBORU
Wysokość roślin









Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Gęstość łanu









Ilość ziaren w kłosie









MTZ









Odporność na choroby
Mączniak









DTR









Rdza brunatna









Septorioza liści









Fuzarioza kłosów









Choroby podstawy źdźbła









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Wskaźnik sedymentacyjny









Liczba opadania









Wydajność mąki T550









Objętość chleba ze 100g mąki









Wodochłonność









Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
15 września do 15 października
Tolerancja na CTU
- Można stosować środki zawierające w swym składzie chlorotoluron.
Gęstość wysiewu
Wczesny siew
220-250 ziaren/m²
Optymalny siew
250-290 ziaren/m²
Późny siew
290-370 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
BayWa Agro Polska Sp. z o.o.
Różne adresy
Przedsiębiorstwo Nasienne ROLNAS Sp. z o.o.
Różne adresy
Kliknij czerwoną szpilkę aby wybrać oddział