Katalogi:
Katalog Ozimy 2021
Soja 2021
Katalog Jary 2021
Niedobory składników pokarmowych Podręczny atlas
EXPO
Więcej...

Charakterystyka odmian


Nowość!!!
Solidny od fundamentów po dach
  • Średnio późna dojrzałość
  • Bardzo dobry pakiet zdrowotnościowy zwłaszcza jeśli chodzi fuzariozę kłosów
  • Posiada gen pch1 - podwyższona odporność na choroby podstawy źdźbła oraz wyleganie
  • Wysoka jakość A/E
  • Wysoka masa hektolitra
„Łamliwość podstawy źdźbła to jedna z najważniejszych chorób pszenicy uprawnej. Jej sprawcą są grzyby patogeniczne.
Występuje najczęściej podczas łagodnych zim i chłodnych wiosen.
Na roślinach na pochwie liściowej pojawiają się bursztynowo-brązowe plamy, będące objawem infekcji.
Podczas wegetacji infekcja przenosi się na podstawę źdźbła. Watowata grzybnia powoduje próchnienie i łamliwość podstawy
źdźbła, którego skutkiem jest wyleganie łanu i może powodować ubytek plonu nawet do 50%. Istnieje kilka źródeł odporności na łamliwość podstawy źdźbła, lecz jak dotąd tylko dwa geny zostały przeniesione do pszenicy uprawnej i warunkują odporność: Pch1 i Pch2.
Gen Pch1 jest najbardziej efektywny, czyli znacząco wpływa na odporność odmian go posiadających na wyleganie a w konsekwencji
również na plon”.

Tomasz Szymański,
PM ds. zbóż konwencjonalnych

Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4 pkt. w skali COBORU
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Liczba opadania

Odporność na choroby
Mączniak
Choroby podstawy źdźbła
Fuzarioza kłosów

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4 pkt. w skali COBORU
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ

Odporność na choroby
Mączniak
DTR
Rdza brunatna
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wskaźnik sedymentacyjny
Liczba opadania
Wydajność mąki T550
Objętość chleba ze 100g mąki
Wodochłonność

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
15 września do 15 października
Tolerancja na CTU
  • Można stosować środki zawierające w swym składzie chlorotoluron.
  • Nadaje się do siewu pszenica po pszenicy.

Gęstość wysiewu
Wczesny siew
220-250 ziaren/m²
Optymalny siew
250-290 ziaren/m²
Późny siew
290-370 ziaren/m²

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.


Kliknij czerwoną szpilkę aby wybrać oddział


Ta strona korzysta z plików cookie. Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.