Strona główna / / SU ATUM
Katalogi
SU ATUM
Żyto ozime hybrydowe
Aktualna karta
Kompletny profil
Wronkowski - wyłączny dystrybutor odmiany na terenie Polski
- Odmiana zarejestrowana w Polsce w 2024 roku,
- Bardzo wysoki poziom plonowania: 117% A1 oraz 113 % wzorca A2 w 2024 roku wg COBORU,
- Odmiana wzorcowa w doświadczeniach COBORU,
- Dobra tolerancja na zakwaszenie gleby,
- Średniej długości źdźbło ale wysoka odporność na wyleganie,
- Wysoka zawartość białka,
- Wysoka odporność na pleśń śniegową, mączniaka rdzę brunatną i septoriozę liści.
Wzorcowa odmiana na wymagające gleby.
SU ATUM to nowa, hybrydowa odmiana żyta ozimego zarejestrowana w Polsce w 2024 roku, która udowodniła swój ogromny potencjał w całym kraju. W badaniach COBORU osiągnęła imponujące wyniki plonowania – 117% wzorca na poziomie A1 i 113% wzorca na poziomie A2. Dzięki wysokiej stabilności wyników SU ATUM stała się odmianą wzorcową w doświadczeniach COBORU. SU ATUM łączy wysoką plenność z odpornością i jakością – posiada średniej długości źdźbło o bardzo dobrej odporności na wyleganie, co zdecydowanie ułatwia żniwa przy niesprzyjającej pogodzie. Dobrze radzi sobie na glebach zakwaszonych, a jej wysoka zawartość białka czyni ją atrakcyjną również dla przemysłu paszowego. Odmiana wykazuje wysoką odporność na choroby, takie jak pleśń śniegowa, mączniak prawdziwy, rdza brunatna i septorioza liści. SU ATUM to nowoczesna odmiana żyta hybrydowego – niezawodna, plonotwórcza i odporna.
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin dojrzałości
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
Zawartość białka
Odporność na choroby
Mączniak
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ
Odporność na choroby
Mączniak
Rdza brunatna
Rynchosporioza
Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
Zawartość białka
Lepkość kleiku skrobiowego
Temperatura kleikowania
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 5 września do 5 października
Gęstość wysiewu
Wczesny siew
140-160 ziaren/m² (gorsze stanowiska)/ 160-190 ziaren/m² (lepsze stanowiska)
Optymalny siew
190-220 ziaren/m² (gorsze stanowiska)/ 220-260 ziaren/m² (lepsze stanowiska)
Późny siew
260-300 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Wronkowski Anna Wronkowska
57-215 Srebrna Góra
Kliknij czerwoną szpilkę aby wybrać oddział