![Owies konsumpcyjny czy owies paszowy. Co wybrać? Czym kierować się przy podejmowaniu decyzji?](/services/getimg.cfm?i=7FE4A785909E4BB9BBDF2F69982D8C9DF85305545B9C8D3AFD428643D5D399155E8187424900A84345C0C3DD5FE57917935C877686F2F9966A113428B887887D4BCAB2867025618F13B0B28882CABC7BD60FF7BB63B997AA9DC9D8183A27A127803A5DEACCD9C10D16C7FAB05784922CD7062CDC8DE4D1F36948&w=770&h=300&r=0&q=75&crop=1&d=13B7968D999E4CE6A0D203778C749482F0&_.webp)
Polska wg. FAO jest jednym z największych producentów owsa na świecie. Wg. najnowszych danych (za 2019), całkowita produkcja owsa w Polsce wynosiła niemal 1,2 mln ton, plasując Polskę na 5 miejscu za takimi potentatami produkcji jak: Federacja Rosyjska, Kanada, Hiszpania oraz Australia.
Z uwagi jednak na ekstensywne postrzeganie tej uprawy średnie plonowanie owsa w Polsce oscyluje na poziomie około 2,5 t/ha, podczas gdy u naszych zachodnich sąsiadów jest to już około 4,1 t/ha! (Niemcy) GUS/FAO*. Nie powinno więc dziwić, że m.in. z tego powodu owies traktowany jest u nas niemal wyłącznie jako zboże paszowe.
Należy podkreślić, że pomimo wizerunku jaki owies posiada w Polsce, może być to nadal bardzo atrakcyjna i dochodowa uprawa, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę jego cechy ekologiczne, agronomiczne oraz technologiczne. Mimo, że owies sam jest zbożem to spełnia znakomicie rolę „przerywacza” monokultury zbożowej, poprawiając stan fitosanitarny stanowiska. Z punktu widzenie cech agronomicznych owies znakomicie udaje się na słabszych, zimnych stanowiskach oraz przy bardzo wczesnych terminach siewu, gdzie dobrze znosi przymrozki późne. Pozwala to na właściwe rozłożenie prac w sezonie wiosennym. Owies dzięki specyficznej kombinacji białka, tłuszczu, włókna/błonnika oraz szeregu pozostałych substancji odżywczych sprawdza się również doskonale na cele konsumpcyjne.
Rynek przetwórczy szczególnie pożąda odmian, które łączą w sobie wysoką MTZ i gęstość zsypną ziarna wraz z niskim udziałem plew. Taką odmianę oferuje w niniejszym sezonie SAATEN-UNION Polska. Owies LION dzięki połączeniu powyższych cech oraz wysokiego poziomu plonowania został pozytywnie zaopiniowany i wpisany w 2018 roku przez COBORU do Krajowego Rejestru odmian w Polsce.