Strona główna / Serwis / Artykuly / Hossa czy Bessa? Aktualne trendy i perspektywy rozwój rynku owsa.
Katalogi
Katalog Ozimy 2024
Katalog Ozimy 2024
Pszenica ozima PALLAS
Pszenica ozima PALLAS
Żyto hybrydowe SU PERSPECTIV F1
Żyto hybrydowe SU PERSPECTIV F1
Pszenica ozima SU BANATUS
Pszenica ozima SU BANATUS
Jęczmień hybrydowy SU HYLONA F1
Jęczmień hybrydowy SU HYLONA F1
Pszenica hybrydowa SU HYVEGA F1
Pszenica hybrydowa SU HYVEGA F1
Katalog Jary 2024
Katalog Jary 2024
Więcej...
Hossa czy Bessa? Aktualne trendy i perspektywy rozwój rynku owsa

Hossa czy Bessa? Aktualne trendy i perspektywy rozwój rynku owsa

Raz na cztery lata odbywa się Międzynarodowa Konferencja Owsiana oferująca unikalną w skali światowej platformę do dyskusji nad pomysłami i zagadnieniami związanymi z tym gatunkiem. Tym razem ze względu na pandemię Covid-19 spotkanie było opóźnione o dwa lata. Prawie 300 uczestników 11 Międzynarodowej Konferencji Owsianej, którzy na początku października 2022 roku zjechali do Perth, stolicy stanu AUSTRALIA Zachodnia, miało przyjemność zobaczyć owies z innej perspektywy. Saaten-Union reprezentował hodowca tego gatunku dr Steffen Beuch z firmy Nordsaat Saatzucht. Dzięki jego obecności możemy poznać najnowsze osiągnięcia i trendy dotyczące uprawy tego gatunku.

Zachodnia cześć Australii jest głównym regionem tego kontynentu w zakresie eksportu towarów i surowców rolnych, dotyczy to również owsa. W Australii produkuje się 1-2 mln ton owsa rocznie na niecałym 1 mln/ha ziemi uprawnej, z czego co najmniej dwie trzecie jest zwykle zbierana na zachodzie kraju . Kraj ten jest drugim po Kanadzie największym eksporterem owsa na świecie. Ponadto produkuje około 600 tys. ton siana z owsa, z czego około połowa jest eksportowana. Głównym kierunkiem wywozu jest Azja południowo-wschodnia. Dzieję się tak ze względu na to, że w krajach takich jak Japonia, Tajwan czy Korea Południowa hodowla zwierząt jest bardzo mała i nastawiona na produkcję drogiego mleka lub wysokiej jakości mięsa, np. wołowiny Wagyu. Siano z owsa jest niezwykle wysokiej jakości pod względem paszowym i jakościowym, dlatego też tamtejsi producenci zdecydowali się na jego import.

Minimalne dotacje, ale intensywne finansowanie projektów badawczych.

Australijscy rolnicy otrzymują dotacje na minimalnym poziomie, dlatego też produkcja musi być niezwykle zorientowana na koszty i szybko reagować na potrzeby rynku. Nieprzewidywalne warunki pogodowe, które mają miejsce zwłaszcza w Australii zachodniej, powodują silne wahania plonów. Pomimo braku dotacji rynek owsa ciągle się rozwija związane jest to z polityką australijskiego rządu, która polega na aktywnym wspieraniu produkcji. Tylko w regionie Australii zachodniej planowane jest m.in. wydanie około 12 milionów $ AU w ciągu najbliższych czterech lat na różne projekty związane z owsem. Dotyczą one głównie zawartości składników odżywczych głownie ß-glukanu i tłuszczu w owsie konsumpcyjnym oraz rozwoju odmian bardziej odpornych na septoriozę. Choroba ta jest stanowi najważniejszy „problem” liści w produkcji owsa. Oprócz tego wspierane są projekty zachodnioaustralijskiego przemysłu przetwórstwa owsa, które powinny również zaowocować nowymi, innowacyjnymi produktami, takimi jak jadalny lub w pełni biodegradowalny kubek do gorących i zimnych napojów (patrz zdjęcie).

Jadalny kubek wykonany na bazie owsa.
Jadalny kubek wykonany na bazie owsa.

Gen karłowatości zwiększa opłacalność nowych odmian owsa.

Australijska hodowla owsa zdecydowanie zyskała na wprowadzeniu genu karłowatości. Plon ziarna nowych odmian owsa został zwiększony od 17 do 20%. Wykazując przy tym lepszą jakość. Każdorazowe obniżenie zawartości łuski o 1% w nowo wprowadzonych odmianach powoduje, że australijski przemysł młynarski oszczędza około 100 000 $ AU rocznie. Plon w warunkach produkcyjnych stanowi największy problem, gdyż uległ on stagnacji i nie przyrasta od prawie 20 lat. Jest to duże zmartwienie branży owsianej, które jednoczenie motywuje wszystkich aby iść w kierunku nowych projektów badawczych. W rolnictwie tak zależnym od własnego sukcesu ekonomicznego jak australijskie, plon ziarna odmiany jest cechą decydującą o jej atrakcyjności na rynku.

Sekwencjonowanie genomu na odmianach Saaten-Union.

Ważnymi tematami konferencji były:

  • zdrowotność,
  • innowacyjne produkty oraz ich jakość,
  • hodowla i biotechnologia owsa z naciskiem na fizjologie i tolerancje stresu,
  • rozwój rynku owsa,
  • agronomia i metody uprawy.

Naukowo wyróżniały się prezentacje dotyczące sekwencjonowania genomu owsa przez międzynarodowe stowarzyszenie badawcze. Jest to pewien przełom dzięki któremu w przyszłości pojawią się zupełnie nowe ścieżki do hodowli wysokowydajnych odmian. Prowadzone obecnie prace obejmują również analizę genomu zarejestrowanej również w Polsce odmiany owsa jakościowego LION oraz wysokowydajnej i odpornej na mączniaka odmiany owsa DELFIN. Dzięki tym badaniom podstawowym z pewnością skorzysta hodowla owsa w SAATEN-UNION. Pozwoli to na udostępnienie producentom postępu biologicznego a przez to nowych i lepszych odmian.

Rozbieżność między powierzchnią upraw a popytem wciąż rośnie

Australia eksportuje owies również pod postacią siana.
AUSTRALIA eksportuje owies również pod postacią siana.
Globalna powierzchnia upraw owsa powoli maleje, ponieważ inne uprawy są bardziej atrakcyjne ekonomicznie. Z drugiej strony, stale rosnący popyt na żywność na bazie owsa powoduje wzrost zapotrzebowania ze strony międzynarodowego przemysłu przetwórczego na to zboże. Bardzo duże zapotrzebowanie pochodzi z produkcji „mleka” roślinnego na bazie owsa. Jest to bardzo duży rynek o niemal nieskończonych możliwościach. W 2020 r. sektor ten wygenerował globalny obrót w wysokości 3,7 mld USD i przewiduje się, że w ciągu najbliższych 5 lat nastąpi roczny wzrost o 8 %. Otwierają się nowe rynki zbytu dla owsa. Na całym świecie około 1 do 2 % populacji cierpi na celiakię, czyli autoimmunologiczną reakcję na gluten. Niestety jest to choroba, która wykazuje tendencję wzrostową czyli coraz więcej ludzi będzie potrzebowało produktów bezglutenowych. Owies doskonale wpisuje się w ten trend gdyż nie zawiera tego białka i jest szeroko uprawiany w Europie. A co tym idzie jest cennym uzupełnieniem diety bezglutenowej.

Owies przeżywa rozkwit we wszystkich dziedzinach - co roku odnotowuje się nowe rekordy w zakresie przetwarzania, obrotów i wielkości sprzedaży. Według znanych analityków rynku rozwój ten będzie trwał co najmniej do roku 2028. Na konferencji podkreślono, że dopóki owies będzie traktowany cenowo jako zboże paszowe a nie konsumpcyjne, dopóty odwrotny będzie rozwój powierzchni upraw w stosunku do wielkości przerobu. Poprzednie modele cenowe uważa się za przestarzałe. Konferencja pokazała, że przy tak dużej atrakcyjność owsa i zaangażowaniu w jego dalszy globalny rozwój jest bardziej niż pewny.

dr Steffen Beuch - Hodowca owsa w firmie Nordsaat Saatzucht.
dr Steffen Beuch - Hodowca owsa w firmie Nordsaat Saatzucht.
Podczas ostatniej Międzynarodowej Konferencji Owsianej dr Steffen Beuch został wybrany na nowego przewodniczącego Międzynarodowego Stowarzyszenia Owsa na kolejne cztery lata. Było to również wyrazem uznania dla bardzo udanych naukowych i praktycznych prac hodowlanych na rzecz owsa.

Źródło: Nordsaat Saatzucht (przekład: Tomasz Szymański)


27.02.2023
Krótko o ciasteczkach

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu na naszej stronie internetowej. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej strony internetowej naszym partnerom z branży mediów społecznościowych, reklamy i analizy. Nasi partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi danymi, które użytkownik im przekazał lub które zgromadzili w trakcie korzystania przez użytkownika z Usług.



Więcej szczegółów


Cookies to małe pliki tekstowe używane przez strony internetowe w celu usprawnienia obsługi użytkownika. Zgodnie z prawem, możemy przechowywać pliki cookie na Twoim urządzeniu, jeśli są one absolutnie niezbędne do działania tej strony. W przypadku wszystkich innych typów plików cookie, potrzebujemy Twojej zgody. Ta strona używa różnych rodzajów plików cookie. Niektóre pliki cookie są umieszczane przez osoby trzecie, które pojawiają się na naszych stronach. Możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie, korzystając z oświadczenia o plikach cookie na naszej stronie. Dowiedz się więcej o tym, kim jesteśmy, jak możesz się z nami skontaktować i jak przetwarzamy dane osobowe w naszej Polityce Prywatności. Twoja zgoda dotyczy następującej domeny: www.saaten-union.de. Niezbędne pliki cookie umożliwiają korzystanie ze strony internetowej poprzez umożliwienie podstawowych funkcji, takich jak nawigacja po stronie i dostęp do zabezpieczonych obszarów strony. Bez tych plików cookie strona internetowa nie może działać prawidłowo. Pliki cookie dotyczące statystyk pomagają właścicielom witryn internetowych zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcje z witrynami, zbierając i raportując informacje w sposób anonimowy. Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do śledzenia odwiedzających strony internetowe. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych użytkowników, a zatem bardziej wartościowe dla wydawców i reklamujących się stron trzecich.

Zamknij
Indywidualne ustawienia plików cookie
Niezbędne pliki cookie to pliki cookie, które są wymagane do działania witryny.

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Facebook

Dostawca
Facebook Inc.
Opis
Cookie z Facebooka, które przechowuje działania i kliknięcia w reklamy użytkowników i które mogą być dalej wykorzystywane do indywidualnych reklam.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://pl-pl.facebook.com/about/privacy/update

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Google Analytics

Dostawca
Google LLC
Opis
Cookie od Google, używane do analizy strony internetowej. Zawierają one ogólne dane statystyczne dotyczące sposobu korzystania z witryny przez odwiedzających.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://policies.google.com/privacy?hl=pl


Zamknij