Strona główna / Kukurydza / SURTERRA
Katalogi
Solidny mieszaniec
- Wysoki i bardzo stabilny plon ziarna,
- Mieszaniec sprawdza się jako bardzo dobra i wydajna kiszonka,
- Zdrowy i odporny na wyleganie,
- Tolerancyjny na stres glebowo-klimatyczny,
- Jest rekomendowany na słabe i dobre stanowiska.
Średniowczesny, bardzo wydajny mieszaniec pojedynczy, ziarnowo-kiszonkowy. Wysokie i bardzo odporne na wyleganie rośliny. Korzystny profil zdrowotnościowy oraz przydatność do uprawy na glebach lekkich. Wysoki plon suchej masy, energii oraz skrobi. Bardzo wysoki plon suchego, łatwo wymłacalnego ziarna.
Mieszaniec SURTERRA charakteryzuje się bardzo dobrą przydatnościną w kierunku kiszonkowym. Osiaga wysokie plony suchej masy. Dzięki połączeniu wysokiej zawartości skrobi oraz dobrej strawności roślin, SURTERRA należy do bardzo wartościowych mieszańców kiszonkowych.
SURTERRA wykazuje się bardzo wysokim potencjałem plonowania nawet w trudnych warunkach glebowo-klimatycznych. Oficjalne badania udowadniają, że mieszaniec posiada dużą tolerancję na suszę. Potencjał mieszańca SURTERRA jako dobrej kiszonki może być w pełni wykorzystany na obszarze całego kraju. Warto podkreślić, że dzięki bardzo dobremu wigrowi wzrostu roślin i tolerancji na chłody wiosenne sprawdza się także na północy Polski
Mieszaniec SURTERRA charakteryzuje się bardzo dobrą przydatnościną w kierunku kiszonkowym. Osiaga wysokie plony suchej masy. Dzięki połączeniu wysokiej zawartości skrobi oraz dobrej strawności roślin, SURTERRA należy do bardzo wartościowych mieszańców kiszonkowych.
SURTERRA wykazuje się bardzo wysokim potencjałem plonowania nawet w trudnych warunkach glebowo-klimatycznych. Oficjalne badania udowadniają, że mieszaniec posiada dużą tolerancję na suszę. Potencjał mieszańca SURTERRA jako dobrej kiszonki może być w pełni wykorzystany na obszarze całego kraju. Warto podkreślić, że dzięki bardzo dobremu wigrowi wzrostu roślin i tolerancji na chłody wiosenne sprawdza się także na północy Polski
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój początkowy
Wyleganie
Fuzarioza kolb
Plon suchej masy
Plon ziarna
> 32% wody
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Mieszaniec
Typ mieszańca
Pojedynczy
Typ ziarna
Flint/ Dent
Rozwój
Rozwój początkowy
Tolerancja na stres
Wysokość roślin
STAY-GREEN
Tolerancja na
Chłody wiosenne
Wyleganie
Zgnilizna łodygi
Fuzarioza kolb
Helmintosporioza
Przydatność na kiszonkę
Plon suchej masy
Koncentracja energii
Zawartość skrobi
Strawność całych roślin
Przydatność na ziarno
Plon ziarna
MTZ
Oddawanie wody
> 32% wody
< 32% wody
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Przydatność na gleby lekkie
1
8
1
9
Obsada roślin
8-9-9,5 roślin/m²
Czas zbioru do zakiszania
2-3 tygodni
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.