Strona główna / Kukurydza / SUMUMBA
Katalogi
NOWOŚĆ!!!
Magiczna odmiana
- Mieszaniec pojedynczy z przeznaczeniem przede wszystkim na ziarno (FAO 250)
- Doskonała wydajność ziarna przy jednoczesnym łatwym omłocie
- Rośliny wcześnie kwitną, dzięki temu mają dłuższy czas na nalewanie i wykształcenie dorodnego ziarna
- Rośliny wysokie o sztywnej łodydze
- Wysoka tolerancja na fuzariozę kolb i Helmintosporiozę
- Jako mieszaniec kiszonkowy jest wysokoenergetyczny dzięki wysokiej zawartości skrobi oraz strawności
- Idealny mieszaniec kiszonkowy w połączeniu z trawami w dawkach pokarmowych.
SUMUMBA, to mieszaniec kukurydzy ziarnowej firmy Saaten-Union z grupy średnio-wczesnej, FAO 250. Prowadzone doświadczenia zarówno w badaniach ścisłych COBORU jak i na demonstracjach polowych u producentów rolnych potwierdzają wysoką wydajność odmiany SUMUMBA. Odmiana adaptuje się do zmiennych warunków glebowo-klimatycznych w Polsce osiągając przy tym wysokie i stabilne plony. Doskonale radzi sobie nawet na słabych stanowiskach, gdzie często dochodzi do okresowych deficytów wody. Toleruje okresy bardzo wysokich temperatur. Rośliny tej odmiany cechują się wysokim wigorem początkowego wzrostu oraz bardzo dobrą zdrowotnością. Rośliny wysokie o sztywnej łodydze oraz wysokiej tolerancji na choroby fuzaryjne kolb i Helmintosporiozę. Rośliny wcześnie kwitną, dzięki temu jest dłuższy czas na nalewanie i wykształcenie dorodnego ziarna. Ziarno typu flint/dent. Kolba typu flex o 16 rzędach w kolbie i 34-40 ziarnach w rzędzie. Jako mieszaniec kiszonkowy jest odmianą wysoko-energetyczną dzięki wysokiej zawartości skrobi oraz strawności. Idealny mieszaniec kiszonkowy w połączeniu z trawami w dawkach pokarmowych.
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój początkowy
Wyleganie
Fuzarioza kolb
Plon suchej masy
Plon ziarna
> 32% wody
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Mieszaniec
Typ mieszańca
Pojedynczy
Typ ziarna
Flint/ Dent
Rozwój
Rozwój początkowy
Tolerancja na stres
Wysokość roślin
STAY-GREEN
Tolerancja na
Chłody wiosenne
Wyleganie
Zgnilizna łodygi
Fuzarioza kolb
Helmintosporioza
Przydatność na kiszonkę
Plon suchej masy
Koncentracja energii
Zawartość skrobi
Strawność całych roślin
Przydatność na ziarno
Plon ziarna
MTZ
Oddawanie wody
> 32% wody
< 32% wody
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Przydatność na gleby lekkie
1
8
1
8
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.