Strona główna / Soja / ADARDIA
						Katalogi
									- Odmiana średnio-późna, rekomendowana do uprawy w południowej i centralnej Polsce,
- Bardzo wysoki potencjał plonu nasion. W badaniach COBORU odmiana ta osiągnęła najwyzszy plon spośród wszystkich badanych odmian soi.
- Wysoka zawartość białka w nasionach,
- Duża masa tysiąca nasion (MTN),
- Wysoka odporność na choroby.
TOP w badaniach ścisłych COBORU i w praktyce rolniczej!
ACARDIA – z praktyki rolniczej, odmiana ACARDIA jest bardzo plastyczną odmianą, wykazującą dojrzałość od średnio-wczesnej do średnio-późnej, która z powodzeniem może być uprawiana zarówno w południowej Polsce jak i w Centralnej Polsce. Odmiana o olbrzymim potencjale plonotwórczym nasion, która w pełni zasługuje na najwyższą notę 9 (=cecha wybitna), w skali 1-9. Potwierdza to praktyka rolnicza jak i badania oficjalne COBORU o wysokim potencjale plonu nasion oraz bardzo dobrej stabilności tego plonu w latach. Rośliny średnio-wysokie do wysokich o wysokiej odporności na wyleganie.
ACARDIA cechuje się bardzo dobrym wzrostem początkowym, a w końcowym okresie wegetacji bardzo wysoką odpornością strąków na pękanie – co zabezpiecza wysoki potencjał plonowania. Odmiana szybko i równo dojrzewa. Dodatkową zaletą ACARDII jest wysokie osadzenie najniższego strąka. Nasiona o jasnym znamieniu, mają bardzo dobre parametry jakościowe a co za tym idzie - bardzo wysoki plon białka i tłuszczu.
ACARDIA jest na listach zalecanych odmian soi do uprawy na obszarze 9 województw, co czyni ją jedną z najszerzej oficjalnie rekomendowanych odmian soi do uprawy w Polsce!
 
				ACARDIA cechuje się bardzo dobrym wzrostem początkowym, a w końcowym okresie wegetacji bardzo wysoką odpornością strąków na pękanie – co zabezpiecza wysoki potencjał plonowania. Odmiana szybko i równo dojrzewa. Dodatkową zaletą ACARDII jest wysokie osadzenie najniższego strąka. Nasiona o jasnym znamieniu, mają bardzo dobre parametry jakościowe a co za tym idzie - bardzo wysoki plon białka i tłuszczu.
ACARDIA jest na listach zalecanych odmian soi do uprawy na obszarze 9 województw, co czyni ją jedną z najszerzej oficjalnie rekomendowanych odmian soi do uprawy w Polsce!
						Profil
					
					| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
					
					
					
					
				
			
			
				Rozwój 
			
			
		
Grupa wczesności
 
					
					Średnio-późna
				
			Termin kwitnienia
 
					Termin zbioru
 
					Rozwój początkowy
 
					Wysokość
 
					Wysokość osadzenia najniższego strąka
 
					Równomierność dojrzewania
 
					Odporność na wyleganie
 
					Tolerancja na choroby
 
					Kolor kwiatów
 
					
					Fioletowe
				
			Kolor owłosienia
 
					
					Brązowe
				
			Kolor nasion
 
					
					Brązowe
				
			Kolor znaczka
 
					
					Jasny
				
			
			
			
				Struktura  i jakość plonu 
			
			
		
Potencjał plonu
 
					Plon białka
 
					Zawartość białka
 
					Zawartość tłuszczu
 
					MTN
 
					
						Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.:  w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
				
			Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
			
			
				Gęstość wysiewu 
			
			
		
Optymalny siew
 
					
					60-65 nasion/m² + 10% w przypadku mechanicznego odchwaszczania 
				
			Głębokość siewu
 
					
					Lekkie stanowiska 3-4 cm (nie głębiej niż 4 cm!), Ciężkie stanowiska 2 cm. Rozstaw rzędów 12-15 cm. 
				
			Zbiór
 
					
					Od końca września (Zalecany montaż podnośnika łanu).
Zalecana wilgotność: ok. 13 %
			Zalecana wilgotność: ok. 13 %
						Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.:  w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
				
			Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
 
								 
							 Niemcy
												Niemcy
											 Europa
												Europa
											 Ukraina
												Ukraina
											 Francja
												Francja
											 Węgry
												Węgry
											 Rumunia
												Rumunia
											 Bułgaria
												Bułgaria
											 Wielka Brytania
												Wielka Brytania
											 Rosja
												Rosja
											 Czechy
												Czechy
											 Słowacja
												Słowacja
											 Benelux
												Benelux
											 Skandynawia
												Skandynawia
											 Litwa
												Litwa
											 Latvija
												Latvija
											 Estonia
												Estonia
											 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
  
								 
								 
								 
								 
								 
									 
									 
									 
									 
									 
														 
														