Katalogi
Charakterystyka odmian
Nowość!!!
Wczesna i zimotrwała odmiana A-jakościowa
- Unikalna kombinacja wczesnej dojrzałości, wysokiej plenności i lepszych parametrów technologicznych,
- Wysoki plon („7“ wg. BSA), zarówno na poziomie A1 jak i A2. Żadna inna wczesna pszenica nie wykazuje podobnej kombinacji plenności i jakości jak LEMMY,
- Gen PcH1 i odporność na Pryszczarka pszennego (Sitodiplosis mosellana),
- Dobra zimotrwałość, porównywalna z odmianą GENIUS lub RGT Reform,
- Wysoka stabilność źdźbła i dobra odporność na wyleganie,
- Wysoka jakość „A”, wynikająca z dużej zawartości białka.
Rekomendowana na wszystkie stanowiska pszenne, zmianowania i poziomy agrotechniki oraz na stresowe warunki. Dzięki swojej wczesności doskonale sprawdza się na stanowiskach z niedoborem opadów.
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
4,0 pkt. wg skali COBORU
Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Odporność na choroby
Mączniak









Choroby podstawy źdźbła









Fuzarioza kłosów









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Liczba opadania









Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
4,0 pkt. wg skali COBORU
Wysokość roślin









Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Gęstość łanu









Ilość ziaren w kłosie









MTZ









Odporność na choroby
Mączniak









DTR









Rdza brunatna









Septorioza liści









Fuzarioza kłosów









Choroby podstawy źdźbła









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Wskaźnik sedymentacyjny









Liczba opadania









Wydajność mąki T550









Objętość chleba ze 100g mąki









Wodochłonność









Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 15 października.
Tolerancja na CTU
Można stosować środki zawierające w swym składzie chlorotoluron.
Gęstość wysiewu
Wczesny siew
200-230 ziaren/m²
Optymalny siew
230-260 ziaren/m²
Późny siew
260-340 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.