Katalogi:
Charakterystyka odmian
- HYBERY
HYACINTH
Nowość!!! Chemirol Sp. z o.o. - wyłączny dystrybutor odmiany na terenie Polski
Wczesna i plenna
- Bardzo wysoki potencjał plonowania udowodniony w doświadczeniach Niemieckich (do 107% wzorca), Polskich (109 % średniej) oraz Czeskich (111 % wzorca),
- Wczesne kłoszenie i średnio wczesne dojrzewanie (korzystna długość nalewania ziarna),
- Odporny na Pryszczarka pszenicznego.
SU HYACINTH F1 jest wcześnie kłoszącą się odmianą pszenicy hybrydowej o bardzo wysokim plonie ziarna (udowodnionym w badaniach BSA 2017-2019, UKZUZ 2018-2019 jak i doświadczeniach SU PL 2020). Jest to odmiana o ponadprzeciętnej zdrowotności oraz odporności na rdzę oraz fuzariozę – nadaje się dzięki temu do uprawy po kukurydzy i po pszenicy. Parametry jakościowe plasują SU HYACINTH w grupie pszenic B-jakościowych z wysoką liczbą opadania i gęstością nasypową. Dzięki silnie rozwiniętemu systemowi korzeniowemu doskonale sprawdza się w uprawie na słabszych i suchszych stanowiskach pszennych.
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
3,5 - 4 pkt.
Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Liczba opadania









Odporność na choroby
Mączniak









Choroby podstawy źdźbła









Fuzarioza kłosów









Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
3,5 - 4 pkt.
Wysokość roślin









Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Gęstość łanu









Ilość ziaren w kłosie









MTZ









Odporność na choroby
Mączniak









DTR









Rdza brunatna









Septorioza liści









Fuzarioza kłosów









Choroby podstawy źdźbła









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Wskaźnik sedymentacyjny









Liczba opadania









Wydajność mąki T550









Objętość chleba ze 100g mąki









Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 10 października (w zależności od regionu uprawy).
Tolerancja na CTU
Nie należy stosować herbicydów opartych o chlorotoluron.
Gęstość wysiewu
Gęstość wysiewu
Optymalna obsada wynosi od 700 do 750 kłosów/m² (w zależności od stanowiska)
Wczesny siew
110-120 ziaren/m²
Optymalny siew
130-160 ziaren/m²
Późny siew
170-190 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.