W ostatnich dwóch latach jęczmień ozimy jest gatunkiem, który coraz bardziej rozwija się w Polsce. W 2020 roku powierzchnia upraw tego gatunku wzrosła o prawie 20% i wynosi odpowiednio 240 tysięcy hektarów. Według tegorocznych szacunków jest ich jeszcze więcej. Nastąpił powrót hodowców do wyboru tego gatunku po pewnej stagnacji, która miała miejsce w latach 2013-2018. Możemy powiedzieć, że jest to związane z bardzo dobrymi latami do jego uprawy: niezawodnością w plonowaniu oraz brakiem uszkodzeń mrozowych. Wszystkie te cechy wynikają z coraz lepszej jakości odmian wpisywanych do Krajowego Rejestru COBORU.
Zima już nie taka straszna - zimotrwałość odmian jęczmieni ozimych
Zimotrwałość to ciągle najsłabsze ogniwo na liście zalet jęczmienia ozimego. W procesie hodowli nastąpił jednak przełom oznaczający wzrost odporności na mróz nowych odmian. Nie drżymy już z powodu każdego ataku zimy. Dzisiejsze kreacje posiadają zimotrwałości co najmniej 4,5 i wyżej. Należy jednak pamiętać że skala jęczmienna i pszeniczna nie są identyczne. Czyli odmiany o tej samej ocenie nie będą tak samo zimotrwałe. Każdy 1 stopień więcej to około 10 % więcej żywych roślin w warunkach prowokacyjnych. Jęczmień ozimy testowany jest w komorze chłodniczej w temperaturze -15 °C. Odmianami jęczmienia ozimego Saaten Union o najwyżej zimotrwałość to: JAKUBUS, Mirabelle i Jule.
Pewny plon
W 2019 oraz 2020 r. zbiory jęczmienia ozimego w badaniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) były tylko trochę słabsze od pszenicy, jednak jęczmień plonował już dużo lepiej niż pszenżyto ozime i żyto, co w hierarchii plonowania zbóż daje drugą pozycję w kontekście pewności zbioru. Wybierając odpowiednie odmiany możemy dodatkowo zwiększyć nasz plon, gdyż różnice między odmianami potrafią sięgać nawet jednej tony.
|
Rok |
Jęczmień ozimy |
Pszenica ozima |
Żyto ozime |
Pszenżyto ozime |
|
2019-2020 |
95 dt/ha |
96,8 dt/ha |
77,4 dt/ha |
92 dt/ha |
Źródło: Porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe COBORU, 2020
Szybki zbiór i jego zalety dla gospodarstw
Jedną z najważniejszych cech jęczmienia ozimego jest jego szybkie zejście z pola. W poprzednich
latach producenci rozpoczynali „małe żniwa” już w końcówce czerwca. Patrząc jednak na okresu kilku lat wstecz, kombajny zaczynały prace w pierwszej połowie lipca. Dzięki temu atutowi jęczmień ozimy stanowi idealną roślinę przedplonową dla rzepaku ozimego. W stosunku do pozostałych zbóż ten zbiór jest szybszy od 3-4 tygodni. Daje to producentom następujące korzyści:- więcej czasu na przygotowanie stanowiska pod roślinę następczą.
- umożliwia terminowy wysiew wspomnianego wcześniej rzepaku nawet przy niekorzystnych warunkach pogodowych.
- wysiew roślin międzyplonowych, za które nasza gleba będzie nam wdzięczna i z całą pewnością odwdzięczy się wyższym plonem w kolejnych latach.
Odmiana wielo- czy dwurzędowa jęczmienia?
W badaniach PDO w 2020 roku uwzględnionych zostało 15 odmian wielorzędowych i tylko dwie odmiany dwurzędowe: SU Zita oraz SU LAUTINE.
Do zalet odmian o mniejszej rzędowości zaliczamy następujące czynniki:
- generalnie odmiany o mniejszej rzędowości są niższe i przez to bardziej odporne na wyleganie,
- lepiej sprawdzają się na polach, gdzie gleby są nawożone obornikiem,
przez mniejszą ilość włókna i wyższą masę tysiąca ziaren częściej wybierane są przez hodowców jako źródło pełnowartościowej paszy.
Z drugiej strony odmiany wielorzędowe są wcześniejsze i przez wyższą ilość ziaren w kłosie posiadają wyższy potencjał plonowania.
Niewątpliwie powyższe zalety sprawiły, ze wielkość upraw jęczmienia systematycznie wzrasta na terenie kraju.
Niemcy
Europa
Ukraina
Francja
Węgry
Rumunia
Bułgaria
Wielka Brytania
Rosja
Czechy
Słowacja
Benelux
Skandynawia
Litwa
Latvija
Estonia