Płodozmian i wartość przedplonowa międzyplonów
Ziemniaki odgrywają ważną rolę w zdrowym żywieniu, jednak ich uprawa wiąże się z wieloma wyzwaniami. Roślina ta ma wysokie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, a ponadto jest narażona na działanie ponad 30 rodzajów patogennych bakterii, grzybów, pierwotniaków i nicieni. Dodatkowo do tej grupy dochodzą liczne wirusy oraz larwy owadów, takie jak drutowce. Część z tych organizmów jedynie obniża wartość handlową bulw, inne natomiast mogą powodować znaczące straty plonu. Dr Michael Hemkemeyer i prof. dr Florian Wichern wyjaśniają, w jaki sposób międzyplony mogą pomóc w radzeniu sobie z tymi problemami.
Jednym ze sposobów na jednoczesne zaspokojenie potrzeb pokarmowych roślin i ograniczenie presji chorób oraz szkodników jest uprawa międzyplonów. Zasadniczo ich stosowanie wpływa pozytywnie na glebę – chroni ją przed erozją, zwiększa zawartość materii organicznej, a także ogranicza występowanie chwastów i patogenów.
Wieloletni eksperyment na Nizinie Dolnoreńskiej
W celu określenia odpowiednich płodozmianów dla intensywnej uprawy ziemniaka, Izba Rolnicza Nadrenii Północnej-Westfalii założyła w 2001 roku doświadczenie polowe w ośrodku Haus Riswick w Kleve. Badania prowadzone były na glebie typu pseudoglejowa para-brunatna (gliniasty pył). Eksperyment trwał do 2019 roku i obejmował sześć pełnych cykli trójczłonowego płodozmianu. W końcowej fazie badania zostały objęte nadzorem naukowym przez Hochschule Rhein-Waal w Kleve, w ramach grupy badawczej Gleboznawstwo i Żywienie Roślin.
Analizowano wpływ przedplonu (kukurydzy na kiszonkę lub pszenicy ozimej) oraz efekt międzyplonu z rzodkwi oleistej na plon i jakość ziemniaka. Międzyplon był wysiewany jedynie po pszenicy ozimej. Dodatkowo uwzględniono sposób nawożenia międzyplonu: nawozem mineralnym, obornikiem, słomą lub słomą z gnojowicą.
Rzodkiew oleista zwiększa plony
W przypadku, gdy po pszenicy ozimej wysiewano rzodkiew oleistą, plony ziemniaka były wyższe o 11–16% w porównaniu z wariantem bez międzyplonu (zob. Grafika 1). Sposób nawożenia rzodkwi nie miał istotnego wpływu na ten efekt. W płodozmianie bez międzyplonu odpadało jedno nawożenie, co oznaczało łącznie trzy zamiast czterech aplikacji w cyklu.
Kukurydza na kiszonkę jako przedplon dawała podobnie niskie lub nawet o 8% mniejsze plony ziemniaka w porównaniu z pszenicą ozimą bez międzyplonu. Natomiast w przypadkach, gdy rzodkiew oleista rosła bezpośrednio przed kukurydzą, uzyskano wzrost plonu kukurydzy o 4%. Dla pszenicy ozimej nie stwierdzono istotnych różnic plonowania pomiędzy wariantami płodozmianu.
Rola rzodkwi jako magazynu azotu
Wpływ przedplonu i nawożenia międzyplonu na jakość ziemniaków
W ramach doświadczenia oceniano również jakość bulw ziemniaka na podstawie
występowania chorób takich jak parch zwykły, plamistość, oraz rizoktonioza. Największy poziom porażenia odnotowano po kukurydzy. W przypadku pszenicy ozimej jako przedplonu istotny wpływ miało nawożenie międzyplonu. Rzodkiew nawożona obornikiem lub słomą z gnojowicą ograniczała występowanie parcha zwykłego o 63% i plamistości o 43% w porównaniu z wariantem po kukurydzy. W przypadku ryzoktoniozy spadek porażenia wyniósł aż 58%.Za rozwój parcha ziemniaczanego odpowiadają bakterie z rodzaju Streptomyces (najczęściej S. scabiei), natomiast plamistość i rizoktonioza są powodowane przez podgrupy grzyba Rhizoctonia solani. Mikroorganizmy te współistnieją z innymi organizmami glebowymi, tworząc tzw. mikrobiom glebowy. Aby zrozumieć wpływ przedplonu i nawożenia międzyplonu na jakość bulw, po ostatnich zbiorach przeprowadzono analizę mikrobiomu gleby.
Zależność jakości ziemniaków od mikrobiomu gleby
Okazało się, że skład mikrobiomu i częstość występowania poszczególnych grup mikroorganizmów odzwierciedlały jakość plonu.
Wnioski
Badania prowadzone na Nizinie Dolnoreńskiej wykazały, że wysiew rzodkwi oleistej jako międzyplonu bezpośrednio przed ziemniakiem zwiększa plon bulw. Odpowiedni dobór przedplonu i nawożenia międzyplonu pozwala również kształtować mikrobiom gleby w sposób sprzyjający rozwojowi pożytecznych mikroorganizmów, które ograniczają występowanie chorób i poprawiają jakość ziemniaków.
Autorzy: Dr Michael Hemkemeyer (Hochschule Rhein-Waal, Wydział Gleboznawstwa i Żywienia Roślin) oraz Prof. Dr Florian Wichern (Hochschule Rhein-Waal, współpraca z Bergische Universität Wuppertal, Zakład Zarządzania Glebą i Wodami Podziemnymi).
Niemcy
Europa
Ukraina
Francja
Węgry
Rumunia
Bułgaria
Wielka Brytania
Rosja
Czechy
Słowacja
Benelux
Skandynawia
Litwa
Latvija
Estonia