Strona główna / / SU MARATHON
Katalogi
SU MARATHON A/B
Pszenica ozima
Pszenica chlebowa, Pszenica jakościowa
Aktualna karta
Kompletny profil
Wronkowski - wyłączny dystrybutor odmiany na terenie Polski
Zwycięzca, od startu do mety!
- Zarejestrowana w Polsce w 2024 roku,
- Stabilny i wysoki plon w latach 2021-2023: 105% A1/A2,
- Wysoka zimotrwałość 4,5 wg skali COBORU,
- Dobra odporność na wyleganie,
- Odmiana średniopóźna,
- Wysoka odporność na porastanie ziarna,
- Jedna z najzdrowszych odmian z oferty SU,
- Bardzo duży MTZ.
SU MARATHON – nowa odmiana pszenicy ozimej, zarejestrowana w Polsce w 2024 roku, która łączy nowoczesną genetykę z potwierdzoną niezawodnością plonowania. W latach 2021–2023 osiągnęła imponujące wyniki: 105% wzorca w grupach A1/A2, co świadczy o jej stabilnym i wysokim potencjale plonotwórczym.
SU MARATHON wyróżnia się bardzo dobrą zimotrwałością (4,5 w skali COBORU) oraz solidną odpornością na wyleganie, co czyni ją bezpiecznym wyborem nawet w trudniejszych warunkach uprawy.
Dodatkowe atuty to wysoka odporność na porastanie ziarna oraz bardzo duży MTZ. SU MARATHON wyróżnia się ponadprzeciętnymi parametrami jakościowymi, co zwiększa jej atrakcyjność dla przemysłu młynarskiego. To również jedna z najzdrowszych odmian w ofercie Saaten-Union, gwarantująca pewność plonu i mniejsze nakłady na ochronę.
SU MARATHON wyróżnia się bardzo dobrą zimotrwałością (4,5 w skali COBORU) oraz solidną odpornością na wyleganie, co czyni ją bezpiecznym wyborem nawet w trudniejszych warunkach uprawy.
Dodatkowe atuty to wysoka odporność na porastanie ziarna oraz bardzo duży MTZ. SU MARATHON wyróżnia się ponadprzeciętnymi parametrami jakościowymi, co zwiększa jej atrakcyjność dla przemysłu młynarskiego. To również jedna z najzdrowszych odmian w ofercie Saaten-Union, gwarantująca pewność plonu i mniejsze nakłady na ochronę.
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4,5 pkt wg COBORU
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Odporność na choroby
Mączniak
Choroby podstawy źdźbła
Fuzarioza kłosów
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Liczba opadania
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4,5 pkt wg COBORU
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ
Odporność na choroby
Mączniak
DTR
Rdza brunatna
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wskaźnik sedymentacyjny
Liczba opadania
Wydajność mąki T550
Objętość chleba ze 100g mąki
Wodochłonność
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
od 15 września do 15 października
Tolerancja na CTU
Można stosować środki zawierające w swoim składzie chlorotoluron.
Gęstość wysiewu
Wczesny siew
250-280 ziaren/m²
Optymalny siew
280-320 ziaren/m²
Późny siew
320-400 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Wronkowski Anna Wronkowska
57-215 Srebrna Góra
Kliknij czerwoną szpilkę aby wybrać oddział