Strona główna / Jęczmień Ozimy Browarny / LYBERAC
Katalogi
NOWOŚĆ!!!
- wczesny i plenny jęczmień ozimy browarny,
- sprawdza się w opóźnionych terminach siewu,
- odmiana gęstego łanu,
- posiada gen odporności na wirusa łagodnej mozaiki jęczmienia i żółtej mozaiki jęczmienia,
- wysoka wartość rynkowa: wysoki do bardzo wysokiego udział celnego jęczmienia oraz wysoka waga hektolitra (8/8 wg. BSA),
- wysoka aktywność Beta-amylazy,
- bardzo wysoka wartość słodownicza: pierwsza odmiana w Niemczech z "9" dla ekstraktywności słodu!
Wczesny zbiór i wysoka ekstraktywność
Na stanowiskach o wyższym potencjale plonowania rekomenduje się zaplanowanie dwukrotnej aplikacji fungicydowej oraz regulatorów wzrostu.
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4,0 pkt w skali COBORU
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Waga 1 hektolitra
Odporność na choroby
Mączniak
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4,0 pkt w skali COBORU
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ
Odporność na choroby
Wirus żółtej mozaiki
Mączniak
Rynchosporioza
Rdza (karłowa) jęczmienia
Plamistość siatkowa
Czarna plamistość
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wyrównanie ziarna (> 2,5mm)
Waga 1 hektolitra
Udział ziarna celnego jęczmienia
Zawartość słodu ekstraktywnego
Lepkość
Kruchość
Liczba Kolbacha
Stopień ostatecznego odfermentowania brzeczki
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Wrzesień
Wczesny siew
260-280 ziaren/m²
Optymalny siew
320-360 ziaren/m²
Późny siew
360-380 ziaren/m²
Nawożenie
Przykładowa rekomendacja dla stanowiska po zbożach, przy wysokim plonie zakładanym:
Dawka przedsiewna | BBCH 00 | 20 kg N/ha, uwzględniając N mineralny 0-30 cm |
Dawka wiosenna | BBCH 25-29 | 20-40 kg N/ha, uwzględniając N mineralny 0-60 cm |
Całkowita dawka azotu z wszystkich źródeł (w całym okresie wegetacji) nie powinna przekraczać 120 - 140 kg N/ha!
Regulator wzrostu
BBCH 31-32 | Zgodnie z zaleceniami producenta środka. |
BBCH 39-49 | Zgodnie z zaleceniami producenta środka. |
Ochrona roślin
Rekomenduje się połączenie pierwszych dawek zabiegu fungicydowego o długim działaniu oraz regulacji łanu.
Uprawa intensywna, wysoka presja patogenów | BBCH 25-29 + BBCH 30- 37/39 |
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Crisp Malt Sp. z o.o.
85-790 Bydgoszcz
Kliknij czerwoną szpilkę aby wybrać oddział