Katalogi
Charakterystyka odmian
Nowość!!!
Widowiskowy zbiór
- Rejestracja Polska 2021
- Najwyższy plon ziarna w latach 2018-2019 odpowiednia 108% i 110%
- Posiada gen odporności na Pseudocercosporella PCH1, podważający odporność na wyleganie
- Odmiana która doskonale reguluje gospodarkę wodną, co pozwala jej osiągać doskonałe wyniki w suchych latach
- Doskonale radzi sobie na stanowiskach o nieuregulowanym pH
- Ponadprzeciętna odporność na wyleganie
- Duży MTZ
- Wszystkie parametry oprócz pracy odkształceniowej mąki w klasie A!
- Zimotrwałość na poziomie TOBAK'a 3 pkt. wg COBORU
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
3 pkt. wg. COBOROU
Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Odporność na choroby
Mączniak









Choroby podstawy źdźbła









Fuzarioza kłosów









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Liczba opadania









Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
3 pkt. wg. COBOROU
Wysokość roślin









Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Gęstość łanu









Ilość ziaren w kłosie









MTZ









Odporność na choroby
Mączniak









DTR









Rdza brunatna









Septorioza liści









Fuzarioza kłosów









Choroby podstawy źdźbła









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Wskaźnik sedymentacyjny









Liczba opadania









Wydajność mąki T550









Objętość chleba ze 100g mąki









Wodochłonność









Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 15 października.
Tolerancja na CTU
Brak informacji
Gęstość wysiewu
Wczesny siew
230-240 ziaren/m²
Optymalny siew
240-280 ziaren/m²
Późny siew
280-360 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.