Strona główna / Żyto Jare / SU VERGIL
Katalogi
NOWOŚĆ - Nasiona dostępne już WIOSNĄ 2023 roku!
- Wysoki plon ziarna również w warunkach uprawy ekstensywnej i organicznej,
- Ulepszony poziom plonowania również przy braku ochrony chemicznej,
- Dobra zawartość białka oraz jego jakość,
- Dobra przydatność jako składnik mieszanek poplonowych, glebochronnych czy próchnicotwórczych,
- Sprawdza się również jako roślina podporowa dla roślin strączkowych (wyka jara).
Nowa propozycja wśród żyt jarych!
Rekomendacja: Szczególnie na lekkie gleby, jako żyto w użytkowaniu na ziarno jak i również na kiszonkę oraz do mieszanek z roślinami strączkowymi.
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin dojrzałości
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
Zawartość białka
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ
Odporność na choroby
Rdza brunatna
Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
Zawartość białka
Lepkość kleiku skrobiowego
Temperatura kleikowania
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.