Strona główna / zyto / zyto/zyto-ozime-hybrydowe / SU PROMOTOR
Katalogi
Katalog Kukurydza 2023
Katalog Kukurydza 2023
Katalog Jary 2023
Katalog Jary 2023
Pszenica ozima SU BANATUS
Pszenica ozima SU BANATUS
Jęczmień hybrydowy SU HYLONA F1
Jęczmień hybrydowy SU HYLONA F1
Pszenica hybrydowa SU HYVEGA F1
Pszenica hybrydowa SU HYVEGA F1
Żyto hybrydowe SU PERSPECTIV F1
Żyto hybrydowe SU PERSPECTIV F1
Soja 2021
Soja 2021
Pszenica ozima EXPO
Pszenica ozima EXPO
Więcej...

SU PROMOTOR  

Żyto ozime hybrydowe

  • Bardzo wysoki potencjał plonu na różnych poziomach intensyfikacji uprawy,
  • Zalecany na typowo żytnie polskie gleby,
  • Dobra zdrowotność liści.
  • Przy intensywnym poziomie uprawy zaleca się regulację długości źdźbła.

Motor TURBO plonu

Mieszaniec SU PROMOTOR F1 należy do nowej generacji mieszańców HYSEED (dawniej TURBO 2.0). Wykazuje się bardzo wysokim potencjałem plonu nawet na glebach o bardzo słabym potencjale plonu. Rośliny są niższe od odmian wzorcowych o dość sztywnej słomie. Bardzo dobrze reaguje na intensyfikację uprawy z użyciem regulatorów wzrostu. SU PROMOTOR F1 posiada podwyższoną odporność na sporysz. Według badań rejestrowych COBORU w latach 2012-2014, SU PROMOTOR F1 ma porównywalna odporność na sporysz jak odmiany populacyjne.
 
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 
Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Rozwój
Termin dojrzałości
5
Odporność na wyleganie
4

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
9
Potencjał plonu A2
8

Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
6
Zawartość białka
4

Odporność na choroby
Mączniak
8
Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
5
Termin dojrzałości
5
Wysokość roślin
4
Odporność na wyleganie
4

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
9
Potencjał plonu A2
8
Gęstość łanu
7
Ilość ziaren w kłosie
6
MTZ
5

Odporność na choroby
Mączniak
8
Rdza brunatna
7
Rynchosporioza
7

Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
6
Zawartość białka
4
Lepkość kleiku skrobiowego
7
Temperatura kleikowania
6
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 5 września do 5 października

Gęstość wysiewu
Wczesny siew
140-160 ziaren/m² gorsze stanowiska; 160-190 ziaren/m² lepsze stanowiska
Optymalny siew
190-200 ziaren/m² gorsze stanowiska; 220-260 ziaren/m² lepsze stanowiska
Późny siew
260-300 ziaren/m²
Nawożenie

Suche stanowiska:
krzewienie BBCH 21-25 90-100 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 0-30 cm) + 10-15 kg S przed rozpoczęciem wegetacji
strzelanie w źdźbło BBCH 32-39 70-80 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 30-90 cm)


Lepsze stanowiska:
krzewienie BBCH 21-25 80-90 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 0-30 cm) + 10-20 kg S przed rozpoczęciem wegetacji
strzelanie w źdźbło BBCH 30-31 50-70 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 30-90 cm)
dawka późna BBCH 39-49 40-50 kg N/ha
Regulator wzrostu
 
BBCH 31-32 0,4-0,6 l/ha Chlorek chloromekwatu + 0,15-0,2 l/ha Trineksapak etylu
BBCH 39-49 0,2-0,3 l/ha Etefon

lub w jednej dawce
BBCH 37-39 0,4-0,5 l/ha Chlorek chloromekwatu + 0,3-0,4 l/ha Etefon
Ochrona roślin

Fungicyd
Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów BBCH 39-49
Uprawa intensywna, wysoka presja patogenów BBCH 32
+
BBCH 49
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
SU PROMOTOR F1 - Plon w. oficjalnych wyników PDO COBORU, średnia z lat 2016-2017.
SU PROMOTOR F1 - Plon w. oficjalnych wyników PDO COBORU, średnia z lat…
Profil zdrowotnościowy odmiany SU PROMOTOR F1
Profil zdrowotnościowy odmiany SU PROMOTOR F1
SU PROMOTOR F1
SU PROMOTOR F1
Krótko o ciasteczkach

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu na naszej stronie internetowej. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej strony internetowej naszym partnerom z branży mediów społecznościowych, reklamy i analizy. Nasi partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi danymi, które użytkownik im przekazał lub które zgromadzili w trakcie korzystania przez użytkownika z Usług.



Więcej szczegółów


Cookies to małe pliki tekstowe używane przez strony internetowe w celu usprawnienia obsługi użytkownika. Zgodnie z prawem, możemy przechowywać pliki cookie na Twoim urządzeniu, jeśli są one absolutnie niezbędne do działania tej strony. W przypadku wszystkich innych typów plików cookie, potrzebujemy Twojej zgody. Ta strona używa różnych rodzajów plików cookie. Niektóre pliki cookie są umieszczane przez osoby trzecie, które pojawiają się na naszych stronach. Możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie, korzystając z oświadczenia o plikach cookie na naszej stronie. Dowiedz się więcej o tym, kim jesteśmy, jak możesz się z nami skontaktować i jak przetwarzamy dane osobowe w naszej Polityce Prywatności. Twoja zgoda dotyczy następującej domeny: www.saaten-union.de. Niezbędne pliki cookie umożliwiają korzystanie ze strony internetowej poprzez umożliwienie podstawowych funkcji, takich jak nawigacja po stronie i dostęp do zabezpieczonych obszarów strony. Bez tych plików cookie strona internetowa nie może działać prawidłowo. Pliki cookie dotyczące statystyk pomagają właścicielom witryn internetowych zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcje z witrynami, zbierając i raportując informacje w sposób anonimowy. Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do śledzenia odwiedzających strony internetowe. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych użytkowników, a zatem bardziej wartościowe dla wydawców i reklamujących się stron trzecich.

Zamknij
Indywidualne ustawienia plików cookie
Niezbędne pliki cookie to pliki cookie, które są wymagane do działania witryny.

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Facebook

Dostawca
Facebook Inc.
Opis
Cookie z Facebooka, które przechowuje działania i kliknięcia w reklamy użytkowników i które mogą być dalej wykorzystywane do indywidualnych reklam.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://pl-pl.facebook.com/about/privacy/update

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Google Analytics

Dostawca
Google LLC
Opis
Cookie od Google, używane do analizy strony internetowej. Zawierają one ogólne dane statystyczne dotyczące sposobu korzystania z witryny przez odwiedzających.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://policies.google.com/privacy?hl=pl


Zamknij