Strona główna / Serwis / Artykuly / Stan ozimin w Polsce
Katalogi
Katalog Jary 2024
Katalog Jary 2024
Katalog kukurydza 2024
Katalog kukurydza 2024
Katalog Ozimy 2023
Katalog Ozimy 2023
Więcej...
Stan ozimin w Polsce

Stan ozimin w Polsce

Fazy rozwojowe oraz stan ozimin jest zróżnicowany w wielu regionach Polski. W tym roku są one w dużej mierze uwarunkowane od warunków pogodowych, które były podczas zbiorów w 2020 i zasiewów na nowy sezon 2021. Dlatego aby móc określić faktyczny stan ozimin, musimy przyjrzeć się bliżej przebiegowi pogody.

Stan zahartowania roślin w Europie wg. Mars
Stan zahartowania roślin w Europie wg. Mars
W północnej części Polski wrzesień był dla producentów wyjątkowo łaskawy pod względem przebiegu aury. Warunki do przygotowania pól i siewu były bardzo dobre. Oczywiście nie były to warunki idealne, ponieważ deficyt wody w tym regionie był zauważalny. Zboża zostały jednak zasiane w optymalnym dla każdego gatunku oknie czasowym. Zupełnie inna sytuacja miała miejsce na południu Polski, gdzie sierpniowe obfite opady deszczu w połączeniu z mocniejszymi stanowiskami spowodowały znaczne problemy ze zbiorami, co w konsekwencji wpłynęło to bardzo mocno na terminowość prac polowych. Dodatkowo w pierwszej połowie października siewy znacznie zwolniły ze względu na częste opady atmosferyczne. Udało się to jednak nadrobić w jego końcówce oraz na początku następnego miesiąca. Ponadprogramowo ze względu na nadzwyczajnie wysokie średnie temperatury dobowe w listopadzie duża część producentów podjęła nieplanowaną wcześniej decyzję dotyczącą zasiania zbóż. Głównie dotyczyło to pszenicy ozimej po późno zebranych burakach cukrowych oraz kukurydzy na ziarno. Z tego powodu szacuje się, że zasiewy zbóż w roku 2020 będą wyższe niż średnia z ostatnich 5 lat.

Jęczmień ozimy, na plantacji widać już objawy po mączniaku i niedoborach.
Jęczmień ozimy, na plantacji widać już objawy po mączniaku i niedoborach.
Warunki wilgotnościowe gleby i temperatury korzystnie oddziaływały na wschody i wczesny rozwój roślin. Tymczasem te same uwarunkowania sprzyjały również nadmiernemu rozwojowi szkodników oraz chorób grzybowych. W głównej mierze wzrosła presja mszyc. Są one jednym z najpowszechniejszych wektorów przenoszących choroby w tym najbardziej niebezpiecznego w Polsce wirusa żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV). Na szczęście ze względu na późniejsze zbiory kukurydzy szkodniki nie przeniosły się w takim nadmiarze na zboża jak to miało miejsce rok temu. Obserwuje się też dużą presję mączniaka prawdziwego, który doskonale rozwija się w dodatniej temperaturze i wysokiej wilgotności. Infekcje można zaobserwować zwłaszcza na jęczmieniu ozimym, który rozkrzewia się tylko jesienią. Możemy spostrzec, że przed zimą wytworzył on dużą masę liściową. Dodatkowo jest on z reguły najwcześniej wysiewanym gatunkiem zbóż ozimych, co daje mączniakowi więcej czasu na rozwój. Przy takich warunkach należy wybierać odmiany, które są odporne na ten patogen: jęczmień wielorzędowy JAKUBUS lub odmiany dwurzędowy, które z natury charakteryzują się większą odpornością czyli: ZITA, SU VIRENI, SU LAUTINE, LAUTETIA. Tej jesieni można było zaobserwować również rdzę brunatną, która tylko odzwierciedla jak łagodna była jesień w zeszłym roku.

Jęczmień ozimy oraz żyto w głównej mierze zostało wysiane w optymalnym terminie, dlatego też przed wejściem w stan zatrzymania wegetacji osiągnęło fazę 2-4 rozkrzewień. Inaczej wygląda przebieg w pszenicy ozimej. Na plantacjach sianych wcześniej obserwujemy 2-3 rozkrzewień. Natomiast istnieją też areały w południowej części Polski, które zostały późno siane i posiadają 1-3 liści. Należy podkreślić, że rośliny w początkowej fazie krzewienia są najbardziej narażone na mróz i wiatr zwłaszcza kiedy nie posiadają pokrywy śnieżnej. W tej grupie znajduje się duża część pól sianych po zbiorach listopadowych. Na tak późne siewy wybierajmy odmianę o dużym wigorze jesiennym: LEMMY, ARTIST, ADMONT, PATRAS, SU MANGOLD. Na wielu plantacjach przede wszystkim jęczmienia obserwuje się również oznaki braku składników odżywczych. Jest to spowodowane przez kilka czynników w zależności od regionu takich jak:

Inne stany fazy rozwojowej pszenicy ozimej. Pomiędzy dwoma plantacjami jest miesiąc różnicy w siewie.
Inne stany fazy rozwojowej pszenicy ozimej. Pomiędzy dwoma plantacjami jest miesiąc różnicy w siewie.

  • niedostateczne dostarczenie makro- i mikroelementów po wysokich plonach rośliny poprzedzającej,
  • nadmierny wzrost biomasy rośliny,
  • nadmierne opady i niekorzystne warunki atmosferyczne.

Ze względu na przebieg temperatur panujących w Polsce do połowy grudnia lekkiemu zahartowaniu uległa tylko część pól wschodniej Polski, podczas gdy areały znajdujące się po lewej stronie Wisły nie rozpoczęły tego procesu. Jest to niezmiernie ważne, gdyż hartowanie to proces fizjologiczny zachodzący zimą w zbożach. Prowadzi on do zmian w komórkach, dzięki którym uzyskują one tolerancję na niskie temperatury, aby móc wytrzymać mroźne warunki występujące podczas zimowego spoczynku.

Siew listopadowy po kukurydzy na ziarno- Pszenica ozima ARITST faza 1 liścia.
Siew listopadowy po kukurydzy na ziarno- Pszenica ozima ARITST faza 1 liścia.
Najlepszą pogodą umożliwiającą proces hartowania, na którą możemy liczyć, to stopniowe schodzenie temperatury bez gwałtownych ujemnych skoków. Wyłącznie taki proces oraz odpowiedni wybór odmian o dużej zimotrwałości takich jak pszenżyto ozime TADEUS lub pszenice EXPO, ASKABAN, ARCHITEKT, ADMONT pozwoli na odpowiednie uchronienie plantacji od zimna. Na dzień dzisiejszy jedynie w małej części Rumuni oraz w Rosji doszło do poważniejszych uszkodzeń mrozowych i miejmy nadzieję, że tak już pozostanie do wiosny.

Tomasz Szymański


26.01.2021
Krótko o ciasteczkach

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu na naszej stronie internetowej. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej strony internetowej naszym partnerom z branży mediów społecznościowych, reklamy i analizy. Nasi partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi danymi, które użytkownik im przekazał lub które zgromadzili w trakcie korzystania przez użytkownika z Usług.



Więcej szczegółów


Cookies to małe pliki tekstowe używane przez strony internetowe w celu usprawnienia obsługi użytkownika. Zgodnie z prawem, możemy przechowywać pliki cookie na Twoim urządzeniu, jeśli są one absolutnie niezbędne do działania tej strony. W przypadku wszystkich innych typów plików cookie, potrzebujemy Twojej zgody. Ta strona używa różnych rodzajów plików cookie. Niektóre pliki cookie są umieszczane przez osoby trzecie, które pojawiają się na naszych stronach. Możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie, korzystając z oświadczenia o plikach cookie na naszej stronie. Dowiedz się więcej o tym, kim jesteśmy, jak możesz się z nami skontaktować i jak przetwarzamy dane osobowe w naszej Polityce Prywatności. Twoja zgoda dotyczy następującej domeny: www.saaten-union.de. Niezbędne pliki cookie umożliwiają korzystanie ze strony internetowej poprzez umożliwienie podstawowych funkcji, takich jak nawigacja po stronie i dostęp do zabezpieczonych obszarów strony. Bez tych plików cookie strona internetowa nie może działać prawidłowo. Pliki cookie dotyczące statystyk pomagają właścicielom witryn internetowych zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcje z witrynami, zbierając i raportując informacje w sposób anonimowy. Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do śledzenia odwiedzających strony internetowe. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych użytkowników, a zatem bardziej wartościowe dla wydawców i reklamujących się stron trzecich.

Zamknij
Indywidualne ustawienia plików cookie
Niezbędne pliki cookie to pliki cookie, które są wymagane do działania witryny.

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Facebook

Dostawca
Facebook Inc.
Opis
Cookie z Facebooka, które przechowuje działania i kliknięcia w reklamy użytkowników i które mogą być dalej wykorzystywane do indywidualnych reklam.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://pl-pl.facebook.com/about/privacy/update

Nieistotne pliki cookie to wszystkie pliki cookie, które nie są niezbędne do funkcjonowania witryny i są wykorzystywane do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analityki, reklam lub innych wbudowanych treści.

Google Analytics

Dostawca
Google LLC
Opis
Cookie od Google, używane do analizy strony internetowej. Zawierają one ogólne dane statystyczne dotyczące sposobu korzystania z witryny przez odwiedzających.
Cookie-Name
Czas trwania
24h
Polityka prywatności
https://policies.google.com/privacy?hl=pl


Zamknij