Katalogi
Charakterystyka odmian
Nowość!!!
Zima mu niestraszna
- Wysoka zimotrwałość, odpowiednik 4,5 pkt. w skali COBORU,
- Rośliny średnio-niskie o bardzo dużej odporności na wyleganie,
- Średnio-wczesny termin kłoszenia i średnio-późny dojrzewania,
- Odporna na osypywanie ziarna,
- Wysoka zdrowotność liści oraz kłosa,
- Nadaje się na słabsze stanowiska.
SU BANATUS to najnowsza kreacja hodowli SAATEN-UNION. Jest to pszenica ozima B klasowa o bardzo wysokiej zimotrwałości 4,5 pkt. w skali COBORU. SU BANATUS jest nie tylko odmianą, która oprze się srogiej zimie. Jest to pszenica nastawiona na bardzo wysokie plonowanie, średni plon latach rejestrowych wyniósł ponad 9,5 t z hektara. SU BANATUS to odmiana o średnio wczesnym kłoszeniu i średnim dojrzewaniu, dzięki tej kombinacji cech doskonale „ucieka” przed czerwcowymi suszami i ma więcej czasu na nalewanie ziarna. Pszenica ta posiada również ponadprzeciętny MTZ. Zdrowotność tej odmiany jest na bardzo wysokim poziomie zwłaszcza pod względem chorób liści oraz kłosa. Co wyróżnia SU BANATUS to przede wszystkim połączenie tak wysokiej zimotrwałości z plonem oraz obecność genu Pch1. Ta ostatnia cecha jest bardzo istotna, gdyż wpływa istotnie na poziom porażenia łamliwości podstawy źdźbła a jak wiemy jest to jedna z najważniejszych chorób pszenicy. Konsekwencją zdrowej łodygi jest bardzo wysoka odporność na wyleganie. Ze względu na bardzo dobry wigor jesienny SU BANATUS polecamy na opóźnione siewy, również po późno zebranej kukurydzy i burakach.
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
4,5 pkt. wg. COBORU
Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Odporność na choroby
Mączniak









Choroby podstawy źdźbła









Fuzarioza kłosów









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Liczba opadania









Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
4,5 pkt. wg. COBORU
Wysokość roślin









Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Gęstość łanu









Ilość ziaren w kłosie









MTZ









Odporność na choroby
Mączniak









DTR









Rdza brunatna









Septorioza liści









Fuzarioza kłosów









Choroby podstawy źdźbła









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Wskaźnik sedymentacyjny









Liczba opadania









Wydajność mąki T550









Objętość chleba ze 100g mąki









Wodochłonność









Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
od 15 września do 15 października
Tolerancja na CTU
Brak danych.
Gęstość wysiewu
Wczesny siew
230-240 ziaren/m²
Optymalny siew
240-280 ziaren/m²
Późny siew
280-360 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.