Katalogi:
Katalog Ozimy 2019
EXPO
JAKUBUS
Więcej...

Charakterystyka odmian


Niezawodny w plonie i jakości.
  • Wysoki i stabilny potencjał plonowania niezależnie od poziomu agrotechniki,
  • Dobra tolerancja na choroby liści, szczególnie na rdzę brunatną i brunatną plamistość liści oraz dobra na choroby kłosów,
  • Wysoka wartość wypiekowa mąki potwierdzona badaniami COBORU.
LAVANTUS charakteryzuje się dobrym rozwojem wiosennym oraz krzewieniem. Odmiana ta dzięki średniej długości źdźbła, wysokiej odporności na wyleganie oraz dobrej odporności na choroby doskonale nadaje się do intensywnej uprawy w gospodarstwach towarowych. LAVANTUS wysoko plonuje na typowo pszennych glebach. Toleruje okresowe susze i opóźniony siew.

Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Rozwój
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
3,0 pkt. wg COBORU w 2016 (3,5 pkt. w 2015 r.)
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2

Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
Zawartość białka

Odporność na choroby
Mączniak

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
3,0 pkt. wg COBORU w 2016 (3,5 pkt. w 2015 r.)
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ

Odporność na choroby
Mączniak
DTR
Rdza brunatna
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wskaźnik sedymentacyjny
Liczba opadania
Wydajność mąki T550
Objętość chleba ze 100g mąki
Wodochłonność

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 15 października.
Tolerancja na CTU

Brak danych.

Gęstość wysiewu
Wczesny siew
220-250 ziaren/m²
Optymalny siew
320-350 ziaren/m²
Późny siew
350-380 ziaren/m²

Nawożenie
 
krzewienie BBCH 13-25 40-100 kg N/ha
strzelanie w źdźbło BBCH 29-31 60-80 kg N/ha
dawka późna BBCH 39 30-50 kg N/ha

Regulator wzrostu
 
BBCH 28       0,8-1,2 l/ha Chlorek chloromekwatu
BBCH 31    0,3 l/ha Chlorek chloromekwatu

Ochrona roślin

Fungicyd
Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów BBCH 30-49
Uprawa intensywna, wysoka presja patogenów + BBCH 51-65

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.

Ta strona korzysta z plików cookie. Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.