Katalogi:
Katalog kukurydza 2020
SOJA
EXPO
JAKUBUS
Więcej...

Charakterystyka odmian

Jęczmień ozimy browarny
Opis: Aktualna karta Kompletny profil

ZOPHIA Odmiana 2-rzędowa


  • Średniopóźny jęczmień browarny o zrównoważonej jakości browarnej,
  • Zdrowe liście, dobra stabilność źdźbła oraz wysoki udział ziarna celnego jęczmienia,
  • Wysoka zawartość słodu ekstraktywnego oraz kruchość.
Sprawdza się na każdym, jęczmiennym stanowisku uprawy.

Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Rozwój
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4,5 pkt. w skali COBORU wg. informacji hodowcy.
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Waga 1 hektolitra

Odporność na choroby
Mączniak

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4,5 pkt. w skali COBORU wg. informacji hodowcy.
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ

Odporność na choroby
Wirus żółtej mozaiki
Mączniak
Rynchosporioza
Rdza (karłowa) jęczmienia
Plamistość siatkowa

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wyrównania ziarna (> 2,2 mm)
Waga 1 hektolitra
Udział ziarna celnego jęczmienia
Zawartość słodu ekstraktywnego
Lepkość
Kruchość
Liczba Kolbacha
Stopień ostatecznego odfermentowania brzeczki

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Wrzesień
Wczesny siew
240-260 ziaren/m²
Optymalny siew
280-320 ziaren/m²
Późny siew
320-360 ziaren/m²
Nawożenie
 
krzewienie BBCH 25-29 100-120 kg N/ha (uwzględniając N mineralny) + 20 kg S po rozpoczęciu wegetacji
strzelanie w źdźbło BBCH 30-37/39 30-40 kg N/ha (przy plonie zakładanym na poziomie 70 dt/ha)
Regulator wzrostu
 
BBCH 31/32 0,3-0,4 l/ha Trineksapak etylu
BBCH 39/49 0,3 l/ha Chlorek mepikwatu, Prochexadion wapnia + 0,2 l/ha Etefon

lub
 
BBCH 32/37 0,5 l/ha Trineksapak etylu + 0,4 l/ha Etefon

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.

Ta strona korzysta z plików cookie. Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.