Katalogi:
Katalog Ozimy 2019
Katalog kukurydza 2019
JANERO
NEUTRINO
KORYNT
SURPRIME
SURTERRA
Więcej...

Charakterystyka odmian

Pszenica ozima mieszańcowa
Opis: Aktualna karta Kompletny profil

HYMALAYA A


Nowość!!!
Szczyt wydajności
  • Najplenniejsza pszenica ozima jakościowa w Niemczech,
  • Korzystny profil zdrowotnościowy (Mączniak "8", Rdza brunatna "8"),
  • Elastyczna i małowymagająca w uprawie,
  • Wysoka wartość technologiczna parametrów jakościowych,
  • Wysoka efektywność wykorzystania azotu.
Odmiana w typie kompensacyjnym, cechująca się średnio-wczesnym kwitnieniem i stabilnym, wydłużonym okresem wypełniania ziarna. Dzięki wysokiej tolerancji na suszę (silny system korzeniowy) oraz wytrzymałości na warunki zimowania doskonale nadaje się do uprawy w całym kraju.
Wysoka krzewistość pozwala na obniżenie normy wysiewu, nie wymaga zwiększenia dawki regulatorów wzrostu.
Wyższa aktywność fizjologiczna roślin (Efekt heterozji) jest szczególnie korzystna w sytuacjach stresowych, na suchych i niekorzystnych stanowiskach uprawy.

Wskazówki dot. uprawy:
  1. Wczesny i średniowczesny termin siewu - zapewnia dość czasu do wykształcenia optymalnej ilości rozkrzewień przed zimą, 
  2. Gęstość wysiewu ok. 50 % normy dla odmian liniowych - optymalny rozwój systemu korzeniowego,
  3. Zalecane jesienne zwalczanie chwastów - niedopuszczenie do ich nadmiernego rozwoju,
  4. Kontrola występowania mszyc i zwalczanie masowego ich pojawu - w celu niknięcia występowania chorób wirusowych na liściach,
  5. Terminowe nawożenie azotem we wczesnej dawce (BBCH 30) - aby zapobiec redukcji rozkrzewień.

Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Rozwój
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4,0 pkt. w skali COBORU
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2

Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
Zawartość białka

Odporność na choroby
Mączniak

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4,0 pkt. w skali COBORU
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ

Odporność na choroby
Mączniak
DTR
Rdza brunatna
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wskaźnik sedymentacyjny
Liczba opadania
Wydajność mąki T550
Objętość chleba ze 100g mąki
Wodochłonność

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 15 października.
Tolerancja na CTU
Można stosować herbicydy zawierające w swym składzie chlorotoluron.

Gęstość wysiewu
Wczesny siew
100-110 ziaren/m²
Optymalny siew
120-160 ziaren/m²
Późny siew
170-190 ziaren/m²

Regulator wzrostu
 
BBCH 25-29 1,0-1,2 l/ha Chlorek chloromekwatu
BBCH 31 0,3-0,5 l/ha Chlorek chloromekwatu + 0,1-0,2 l/ha Trineksapak etylu

Odmiana bardzo pozytywnie reagująca na regulację długości źdźbła! W przypadku zwiększenia normy wysiewu zaleca się położenie większej uwagi na terminowość zabiegów skracania.

Ochrona roślin
Insektycyd
Przy wczesnych siewach zaleca się monitorowanie pojawu mszyc oraz śmietki.

Fungicyd
Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów BBCH 31-32
Uprawa intensywna, wysoka presja patogenów + BBCH 47-49

Zdrowa odmian o korzystnym profilu odporności na choroby - ochrona dostosowna do stanowiska uprawy oraz presji chorób.

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.

Ta strona korzysta z plików cookie. Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.