Katalogi:
Charakterystyka odmian
Doskonała wydajność ziarna
- Bardzo wysoki poziom plonowania – 105,3% wzorca A1 i103,1% wzorca A2 (wg wyników PDO COBORU 2017)
- Wysoka jakość chlebowa (B),
- Bardzo dobra zdrowotność roślin - odporna na glebowego wirusa mozaikowatości pszenicy (SBWMV).
SU HYBERY F1 jest pierwszym mieszańcem pszenicy ozimej zarejestrowanym w Polsce. W badaniach rejestrowych COBORU wykazywał czołowy potencjał plonu, a także wyróżniał się bardzo dobrą zdrowotnością roślin oraz ich żywotnością. Czym potencjał plonotwórczy gleby był niższy, SU HYBERY F1 osiągał lepsze plony w porównaniu do innych badanych odmian. Odmiana ta sprawdziła się również w uprawie na stanowiskach po innych zbożach, czego dowiodła w badaniach COBORU – 108,9 % wzorca (najplenniejsza pszenica wg. badań PDO COBORU 2017, Przedplon zbożowy).
Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
3,5 pkt. wg COBORU
Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Liczba opadania









Odporność na choroby
Mączniak









Choroby podstawy źdźbła









Fuzarioza kłosów









Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia









Termin dojrzałości









Zimotrwałość
3,5 pkt. wg COBORU
Wysokość roślin









Odporność na wyleganie









Struktura plonu
Potencjał plonu A1









Potencjał plonu A2









Gęstość łanu









Ilość ziaren w kłosie









MTZ









Odporność na choroby
Mączniak









DTR









Rdza brunatna









Septorioza liści









Fuzarioza kłosów









Choroby podstawy źdźbła









Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka









Wskaźnik sedymentacyjny









Liczba opadania









Wydajność mąki T550









Objętość chleba ze 100g mąki









Wodochłonność









Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 10 października (w zależności od regionu uprawy).
Tolerancja na CTU
Można stosować herbicydy zawierające w swym składzie chlorotoluron.
Gęstość wysiewu
Wczesny siew
120-130 ziaren/m²
Optymalny siew
130-150 ziaren/m²
Późny siew
150-170 ziaren/m²
Nawożenie
krzewienie | BBCH 13-25 | 110-130 kg N/ha |
strzelanie w źdźbło | BBCH 29-31 | 60-80 kg N/ha |
dawka późna | BBCH 39 | 70-90 kg N/ha |
Regulator wzrostu
BBCH 25-29 | 1,0-1,2 l/ha Chlorek chloromekwatu |
BBCH 31 | 0,3-0,5 l/ha Chlorek chloromekwatu + 0,1-0,2 l/ha Trineksapak etylu |
Ochrona roślin
Insektycyd
Przy wczesnych siewach zaleca się monitorowanie i zwalczanie pojawu mszyc.
Fungicyd
Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów | BBCH 31-32 |
Uprawa intensywna, wysoka presja patogenów | + BBCH 47-49 |
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.