Katalogi:
Katalog Ozimy 2020
JAKUBUS & ZITA
EXPO
Niedobory składników pokarmowych Podręczny atlas
Katalog Kukurydza 2020
Katalog Jary 2020
Więcej...

Charakterystyka odmian

Żyto ozime hybrydowe
Opis: Aktualna karta Kompletny profil

SU PROMOTOR


  • Bardzo wysoki potencjał plonu na różnych poziomach intensyfikacji uprawy,
  • Zalecany na typowo żytnie polskie gleby,
  • Dobra zdrowotność liści.
Motor TURBO plonu
Mieszaniec SU PROMOTOR F1 należy do nowej generacji mieszańców HYSEED (dawniej TURBO 2.0). Wykazuje się bardzo wysokim potencjałem plonu nawet na glebach o bardzo słabym potencjale plonu. Rośliny są niższe od odmian wzorcowych o dość sztywnej słomie. Bardzo dobrze reaguje na intensyfikację uprawy z użyciem regulatorów wzrostu. SU PROMOTOR F1 posiada podwyższoną odporność na sporysz. Według badań rejestrowych COBORU w latach 2012-2014, SU PROMOTOR F1 ma porównywalna odporność na sporysz jak odmiany populacyjne.
 

Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Rozwój
Termin dojrzałości
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2

Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
Zawartość białka

Odporność na choroby
Mączniak

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ

Odporność na choroby
Mączniak
Rdza brunatna
Rynchosporioza

Charakterystyka jakościowa
Liczba opadania
Zawartość białka
Lepkość kleiku skrobiowego
Temperatura kleikowania

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 5 września do 5 października

Gęstość wysiewu
Wczesny siew
140-160 ziaren/m² gorsze stanowiska; 160-190 ziaren/m² lepsze stanowiska
Optymalny siew
190-200 ziaren/m² gorsze stanowiska; 220-260 ziaren/m² lepsze stanowiska
Późny siew
260-300 ziaren/m²
Nawożenie

Suche stanowiska:
krzewienie BBCH 21-25 90-100 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 0-30 cm) + 10-15 kg S przed rozpoczęciem wegetacji
strzelanie w źdźbło BBCH 32-39 70-80 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 30-90 cm)


Lepsze stanowiska:
krzewienie BBCH 21-25 80-90 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 0-30 cm) + 10-20 kg S przed rozpoczęciem wegetacji
strzelanie w źdźbło BBCH 30-31 50-70 kg N/ha (uwzględniając N mineralny 30-90 cm)
dawka późna BBCH 39-49 40-50 kg N/ha
Regulator wzrostu
 
BBCH 31-32 0,4-0,6 l/ha Chlorek chloromekwatu + 0,15-0,2 l/ha Trineksapak etylu
BBCH 39-49 0,2-0,3 l/ha Etefon

lub w jednej dawce
BBCH 37-39 0,4-0,5 l/ha Chlorek chloromekwatu + 0,3-0,4 l/ha Etefon
Ochrona roślin

Fungicyd
Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów BBCH 39-49
Uprawa intensywna, wysoka presja patogenów BBCH 32
+
BBCH 49

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
SU PROMOTOR F1 - Plon w. oficjalnych wyników PDO COBORU, średnia z lat…
SU PROMOTOR F1 - Plon w. oficjalnych wyników PDO COBORU, średnia z lat 2016-2017.
Profil zdrowotnościowy odmiany SU PROMOTOR F1
Profil zdrowotnościowy odmiany SU PROMOTOR F1



Ta strona korzysta z plików cookie. Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.