Katalogi
Katalog Kukurydza 2023
Kompendium uprawy Słonecznik Soja 2022
Pszenica ozima SU BANATUS
Jęczmień hybrydowy SU HYLONA F1
Pszenica hybrydowa SU HYVEGA F1
Żyto hybrydowe SU PERSPECTIV F1
Jęczmień ozimy JAKUBUS & ZITA
Katalog Jary 2022
Soja 2021
Niedobory składników pokarmowych Podręczny atlas
Pszenica ozima EXPO
Więcej...

Charakterystyka odmian

Pszenica przewódkowa
Opis: Aktualna karta Kompletny profil

SU ALVIUS A


Nowość!!!
Zaplanuj swój zysk!
  • Poziom plonowania na poziomie pszenic ozimych "A" klasowych,
  • Typ "gęstego łanu" i średniowczesnej dojrzałości,
  • Dobra odporność na warunki zimowania,
  • Wysoka odporność na wyleganie,
  • Dobra tolerancja na mączniaka oraz ponadprzeciętna odporność na choroby liści.
SU ALVIUS jest nową jakością w pszenicach przewódkowych. Termin wysiewu, jak na pszenicę przewodnią ma bardzo szeroki - od listopada do kwietnia. Pozwala to na pełne bezpieczeństwo przy późnych zasiewach jesiennych i bardzo wczesnych wiosennych. Pszenica o jakości A, stabilna i wysoka zawartość białka oraz liczba opadania. Nie boi się chorób liścia i dobrze toleruje mączniaka. Charakteryzuje się wyjątkowym plonowaniem w zakresie trudnych terminów siewu. To powoduje, że polecam SU ALVIUS, jako pszenicę przewódkową.
Andrzej Dawidowicz, Doradca Handlowy SAATEN-UNION Polska.

Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Liczba opadania

Odporność na choroby
Mączniak
Choroby podstawy źdźbła
Fuzarioza kłosów

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ

Odporność na choroby
Mączniak
DTR
Rdza brunatna
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wskaźnik sedymentacyjny
Liczba opadania
Wydajność mąki T550
Objętość chleba ze 100g mąki
Wodochłonność

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Dd połowy października do połowy kwietnia
Tolerancja na CTU
Brak danych.

Gęstość wysiewu
Wczesny siew
360-400 (październik)
Optymalny siew
400-450 (listopad)
Późny siew
420-450 (kwiecień)

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.

Ta strona korzysta z plików cookie. Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.